Inicijativa

‘Bandićev’ Klub: Osigurati u proračunu sredstva za besplatne udžbenike u cijeloj državi

Hina

To nije nešto neizvedivo, rekao je Robert Jankovics, navodeći da se ta »investicija« procjenjuje na oko 300 milijuna kuna, što je 0, 2 posto od ukupnog proračuna

 Saborski Klub Stranke rada i solidarnosti, odnosno ‘Bandićev’ Klub zastupnika pozvao je u srijedu da se u državnom proračunu za iduću godinu osiguraju sredstva za besplatne udžbenike učenika osnovnih škola u cijeloj državi. To nije nešto neizvedivo, rekao je Robert Jankovics, navodeći da se ta »investicija« procjenjuje na oko 300 milijuna kuna, što je 0, 2 posto od ukupnog proračuna.»Idemo ove godine osigurati besplatne udžbenike za osnovne škole«, pozvala je i Marija Puh, tumačeći kako sada nisu rijetki slučajevi da u dvije susjedne općine jedna osigura učenicima besplatne udžbenike, druga ne.

Veća jednakost


Moramo raditi na čim većoj jednakosti, dati priliku svoj djeci, rekla je Puh zadovoljna što je država za sanaciju klizišta u idućoj godini osigurala 50 milijuna kuna, Jankovics pak poziva da se sportska infrastruktura uskladi sa uspjesima naših sportaša.Klub nacionalnih manjina glasovat će za proračun, »relativno« je zadovoljan dotacijama, iako bi apsolutni iznosi trebali biti daleko veći, rekao je Furio Radin.Navodi kako su pripadnici manjina »senzibilni« prema institucijama koji se bave ljudskim pravima, pa ističe da su za niz njih iznosi smanjeni, konkretno Uredu pučke pravobraniteljice, Besplatnoj pravnoj pomoći…HSS-ov Davor Vlaović posebno se fokusirao na proračun Ministarstva poljoprivrede. U proračunu su predviđene potpore govedarstvu, ovčarstvu, no gdje je nestalo svinjogojstvo, pita zastupnik i najavljuje amandman koji bi to promijenio. Predlaže i da se ustroji fond koji bi pomagao projekte poduzetnika iz nerazvijenih krajeva.

Reiner: Ako ne bude replika, raspravljat ćemo do 1 sat iza ponoći


Boris Miletić (IDS) referirao se na situaciju u kojoj se našao pulski Uljanik, ustvrdivši da je država mogla izbjeći minus koji će se zbog situacije u tom brodogradilištu registrirati u državnom proračunu. Situaciju je važno raščistiti, no država nije na vrijeme poduzela potrebne korake, pa i smijenila upravu, rekao je Miletić koji ne može prihvatiti da je Uljanik »navodno razlog zbog kojeg cijela Hrvatska stagnira«.Kasno poslijepodne saborski su klubovi završili s iznošenjem ocjena o proračunu za 2019. godinu, za pojedinačnu raspravu prijavljeno je 46 zastupnika. »Ako ne bude replika, ostat ćemo do jedan sat iza ponoći«, izračunao je predsjedavajući, akademik Željko Reiner.