Razgovor s kandidatom za rektora

Bakić: Reafirmirati nastavnike u cijeloj Hrvatskoj i revitalizirati kampus Borongaj

Tihomir Ponoš

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak



ZAGREB – Kandidat za rektora Sveučilišta u Zagrebu Damir Bakić ne zna postoji li besplatno obrazovanje, samo obrazovanje jako puno košta, ali se zalaže za sustav u kojem studenti, pod uvjetom da su redoviti, studiraju bez plaćanja participacije. Bakić je to izjavio na razgovoru kojega je organiziralo Vijeće Filozofskog fakulteta, a na koji njegov protukandidat, aktualni rektor Damir Boras nije došao ispričavši se obvezama.


Boras inače sve vrijeme koliko traje kampanja za novog rektora uporno izbjegava bilo kakav oblik javnog istupa. Umjesto razgovora s dvojicom, na kojem su svi okupljeni (a bila je popunjena tek trećina „sedmice“, najveće dvorane Filozofskog fakulteta) mogli postavljati pitanja, održano je svojevrsno kolektivno intervjuiranje Bakića. U tom je intervjuu Bakić kazao da je za društvo presudno važno reafirmirati nastavničku poziciju i zato bi bilo potrebno poduprijeti sve nastavničke studije u Hrvatskoj, posebno one fundamentalnih prirodnih znanosti¸, možda i kreditiranjem nastavničkih studija. Za Sveučilište u Zagrebu je izjavio da ono „ima kapacitet i još više zatomljeni potencijal“.


Govoreći o kampusu Borongaj, svojedobno najavljivanom kao golemom projektu ne samo sveučilišne nego hrvatske znanosti i visokog obrazovanja, kazao je da taj projekt treba reafirmirati i revitalizirati za što je potrebna uska suradnja Grada Zagreba, Ministarstva znanosti i obrazovanja, pa i cijele Vlade, i Sveučilišta, kako bi se mogli iskoristiti i novci iz fondova EU i kampus postepeno modularno razvijati. Bakić, profesor matematike na PMF-u , je izjavio da je STEM područje važno i zahtjev je vremena osigurati veći priliv studenata na te fakultete.




Usprotivio se tezi da je razvoj STEM-a u opreci, odnosno da zanemaruje, humanističke i društvene znanosti te umjetnička područja, a budućnost svega toga vidi u harmonizaciji, ne antagonizaciji. Na pitanje smatra li da Sveučilište treba biti sekularno, ustvrdio je da ono mora biti sekularno i to nije u kontradikciji s time što unutar Sveučilišta djeluju dva vjerski intonirana fakulteta. Izbori za rektora održavaju se u petak, a za četvrtak je najavljen prosvjed protiv sadašnjeg rektora Borasa.