Tisuću sudionika

Bajkerska karavana u čast branitelja krenula prema Vukovaru

Slavica Mrkić Modrić

Foto Morena Kvaternik

Foto Morena Kvaternik

U svim mjestima u kojima stajemo, zapalit ćemo svijeće i pokloniti se žrtvi hrvatskih branitelja, kaže Đani Radovanović



Jučer su na Prevlaci zabrujali motocikli raznih vrsta i godišta, ali s istim ciljem – Vukovar! Riječ je o bajkerskoj karavani koja pod motom »Zajedno u ratu, zajedno u miru«, već dvanaestu godinu zaredom kreće s Prevlake put Vukovara, da bi u Koloni sjećanja odala počast i gradu, i onima koji su ga branili.


Na put dug 1200 kilometara, bajkeri su prvi put krenuli 2008. godine na inicijativu Moto kluba Korčula i Đanija Radovanovića koji kaže:


– Zapravo je Motokaravana članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogih hrvatskih motoklubova krenula iz Smokvice na Korčuli još u utorak i to put Čilipa gdje su nas ugostili prijatelji iz MK Dvije rote. Prespavali smo i krenuli svojom uobičajenom rutom ka Vukovaru. Ovogodišnji naš put posvećen je svim hrvatskim zaboravljenim i zanemarenim braniteljima. U svim mjestima u kojima stajemo, zapalit ćemo svijeće i pokloniti se žrtvi hrvatskih branitelja, kazao je Radovanović.




Učinili su to već u Osojniku kraj Dubrovnika, te u Čilipima gdje su zapalili svijeće za poginule konavoske branitelje.


– Nakon mise i blagoslova karavane krenuli smo put Makarske i dalje ka Vukovaru. Stat ćemo i sjetiti se naših poginulih branitelja u Makarskoj, Sinju, Trilju i Gospiću. Zapalit ćemo ih velebitskim herojima na Rizvanuši, u centru Gospića, ispred spomenika »Pobjednik« u Ljubovu, te na spomen-obilježju prvoj žrtvi u Domovinskom ratu Josipu Joviću na Plitvičkim jezerima, rekla je Morena Kvaternik bajkerica iz Rijeke, naglasivši kako u karavani voze ljudi iz cijele Hrvatske, ima ih i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine… Uglavnom karavana je duga i po nekoliko kilometara, a u njoj sudjeluje oko tisuću motorista.


S Plitvica će karavana nastaviti preko Slunja, u Petrinju, Sisak i Bjelovar gdje će noćiti, u subotu kreću put Kloštra Podravskog, Virovitice, Daruvara, Garešnice, Lipika, Pakraca i Požege u kojoj će zanoćiti, a u nedjelju preko Slavonskog Broda, Našica, Đakova, Vinkovaca i Osijeka doći do Tenje gdje ih čekaju večera i smještaj, a u ponedjeljak će se pridružiti tisućama onih koji će kročiti u vukovarskoj Koloni sjećanja.


– Kao i uvijek, zapalit ćemo svijeću na grobu Blage Zadre, legendarnog zapovjednika 204. brigade HV-e, biti dio mimohoda, a onda u utorak – na motor i doviđenja do iduće godine, kaže Morena i ne zaboravlja zahvaliti svima koji su im pomogli na njihovom putovanju, kako kolegama bajkerima, tako i gradskim, i općinskim vlastima, te Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Mi zahvaljujemo njoj na ustupljenim fotografijama.