Odgovor HRAST-ovcu

Bačić: ‘Zekanović je znao da HDZ podržava Istanbulsku kada je na našoj listi ušao u Sabor’

Hina

Branko Bačić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Branko Bačić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Bačić je kazao da »kao što on ne pokušava Zekanovića uvjeriti da misli onako kako ja razmišljam, tako nema potrebe da Zekanović govori drugima kako da razmišljaju i postupaju«. »Stvar je svakog pojedinca da postupi po svom razmišljanju, i u tom kontekstu sam pratio sjednicu Vlade i nisam ni očekivao drugačiji ishod«, istaknuo je



ZAGREB Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je poručio da je vjerovao da će »Vlada i ministri jednoglasno poduprijeti ratifikaciju Istanbulske konvencije«, a HRAST-ovca Hrvoja Zekanovića, koji je time izrazio razočarenje, podsjetio je da je u Sabor ušao na listi HDZ-a koji je i tada podržavao Istanbulsku konvenciju.


Bačić je kazao da »kao što on ne pokušava Zekanovića uvjeriti da misli onako kako ja razmišljam, tako nema potrebe da Zekanović govori drugima kako da razmišljaju i postupaju«. »Stvar je svakog pojedinca da postupi po svom razmišljanju, i u tom kontekstu sam pratio sjednicu Vlade i nisam ni očekivao drugačiji ishod«, istaknuo je.


Zekanovića je podsjetio da je u Hrvatski sabor ušao na kandidacijskoj listi HDZ-a u vrlo snažnoj izbornoj jedinici u kojoj HDZ već dugi niz godina postiže najbolje rezultate.




»Ušao na listi koja je u tom trenutku podržavala program koji je podrazumijevao usvajanje Istanbulske konvencije, a s obzirom na važnost svjetonazorskih pitanja u radu stranke kao što je HRAST, podsjećam da je to Zekanović znao i trebao znati«, kazao je Bačić.


Dodao je da ga zato čudi njegova izjava da je HDZ napustio nekakva razmišljanja koja su bila prije.


»Mi smo i prije i danas tvrdili isto, da ćemo ratificirati Konvenciju, a što se kod Zekanovića promijenilo, ja ne znam. Očekujem da će usprkos ovom šumu u komunikaciji Zekanović i dalje podržavati rad ove Vlade i tako postupati u svim zakonima i odlukama koje nas čekaju«, istaknuo je Bačić.


Odluči li, pak, njegova stranka izaći iz Vlade, mi idemo dalje, rekao je Bačić, dodavši da Vlada još uvijek ima sigurnu većinu u parlamentu, i prema tome, vladajuća većina podržava rad Vlade.


Na pitanje hoće li HDZ dopustiti svojim zastupnicima glasanje po savjesti o Istanbulskoj konvenciji, Bačić je odgovorio: »Idemo korak po korak«.


»Nakon što uvrstimo Konvenciju u dnevni red Sabora, sazvat će se sjednica Kluba, mi ćemo ponovno na Klubu raspraviti o Konvenciji koja je popraćena tekstom koji se tiče financijskih sredstava, ali i interpretativnom izjavom. To su dodatni momenti koje ćemo na klubu raspraviti, pa ćemo tada vidjeti kako ćemo se postaviti kao zastupnici HDZ-a po pitanju glasovanja o Konvenciji«, pojasnio je Bačić.


Nije htio odgovoriti na »hipotetsko pitanje« hoće li biti sankcija bude li tko glasao protiv.


Što se tiče najavljenih prosvjeda u subotu protiv Istanbuske konvencije, Bačić je ocijenio da je »demokratsko pravo svakog građanina da putem prosvjeda izražava stavove o bilo kojem pitanju koje je važno u hrvatskom društvu. »Legitimno je pravo i udruga koje su na čelu prosvjeda da pozivaju građane, i čut ćemo što je bilo na prosvjedu. To je njihovo pravo i nemam što za dodati«, rekao je.