Projekt u Luci Ploče

Bačić: Vodstvo pločanske Lučke uprave upropastilo najbolji projekt Svjetske banke u nas

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

"Kad je Kukuriku koalicija preuzela odgovornost za upravljanje Hrvatskom, smijenila je čelne ljude Lučke uprave, a epilog toga je da će ovaj projekt kasniti 20 mjeseci. Svjetska banka će iz njega krajem godine izaći, a projekt neće biti gotov i šteta zbog njegova nestručnog vođenja bit će više od 10 milijuna eura", rekao je Bačić



DUBROVNIK – Predsjednik dubrovačko-neretvanske Županijske organizacije HDZ-a Branko Bačić rekao je u utorak u Dubrovniku kako će zbog nestručnosti i neznanja čelnika u pločanskoj Lučkoj upravi Svjetska banka krajem godine izaći iz projekta integracije trgovine i transporta u toj luci te da će zbog toga šteta za državni proračun biti veća od 10 milijuna eura.


Na konferenciji za novinare, na kojoj se, osim o radu pločanske Lučke uprave, govorilo i o problematici zakupa državnoga poljoprivrednog zemljišta u dolini Neretve te izgradnji marine u Veloj Luci, Bačić je istaknuo kako je aktualno vodstvo koje je imenovala Kukuriku koalicija upropastilo najbolji projekt Svjetske banke u Hrvatskoj.


Bačić, koji je godinama bio predsjednik Upravnog vijeća pločanske Lučke uprave, rekao je kako je još 2005. počeo projekt integracije trgovine i transporta, vrijedan 140 milijuna kuna, u sklopu kojeg je 2010. godine izgrađen i svečano otvoren kontejnerski terminal. Istaknuo je da je projekt terminala za sipke terete, čiji je rok izgradnje bio 30. lipnja 2014., primjer upropaštavanja uzrokovanog neznanjem i nestručnim vođenjem.




“Kad je Kukuriku koalicija preuzela odgovornost za upravljanje Hrvatskom, smijenila je čelne ljude Lučke uprave, a epilog toga je da će ovaj projekt kasniti 20 mjeseci. Svjetska banka će iz njega krajem godine izaći, a projekt neće biti gotov i šteta zbog njegova nestručnog vođenja bit će više od 10 milijuna eura”, rekao je Bačić.


Članica Upravnog vijeća pločanske Lučke uprave i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković istaknula je kako je ravnateljica te uprave Deša Rathman u ponedjeljak predala zahtjev za sporazumni raskid ugovora, ali on je odbijen.


“Kukuriku koalicija smijenila je bivšeg ravnatelja Tomislava Batura s mjesta ravnatelja Lučke uprave Ploča i voditelja projekta, a imenovana je Deša Rathman bez dana iskustva rada u luci. Nitko se nije htio prihvatiti vođenja tog projekta i imenovan je vanjski suradnik iz Rijeke, koji se mjesečno plaća oko 70 tisuća kuna”, rekla je Vučković.


Bačić je pak dodao kako je riječ o tvrtki “Extructa”, koja istodobno vodi projekt izgradnje ACI-jeve marine u Slanome u blizini Dubrovnika, koji također kasni s obzirom na ugovorene rokove, te projekt dogradnje marine u Dubrovnik i bazena za ‘travel lift’.


“Svi ti projekti se vode tako da se jako brzo mijenjaju, a to radi izvođač”, rekao je Bačić, dodajući kako je Svjetska banka nekoliko puta upozorila Upravno vijeće počanske Lučke uprave da se projekt u toj luci vodi nestručno.


“Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na konferenciji se osvrnuo na izgradnje nautičkog centra i marine u Veloj Luci. Optužio je Vladu za opstrukciju izgradnje marine i pozvao Vladu Zorana Milanovića na djelovanje.


“Županijska skupština je u prosincu 2013. godine utvrdila granice marine i poslala ih Vladi na potvrdu u siječnju 2014. Prošlo je 15 mjeseci, a Vlada tu potvrdu nije izdala. Buduća marina ima lokacijsku dozvolu koja istječe u prosincu, a potvrda granice je pretpostavka za raspisivanje koncesije”, rekao je Dobroslavić i pozvao Vladu da konačno izda sporni dokument.


HDZ-ovci su se na konferenciji osvrnuli i na javni natječaj za zakup 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u dolini Neretve. Najviše su nezadovoljni činjenicom što je 100 hektara zemljišta dobilo tek osam ili devet proizvođača.


“Natječaj je loše postavljen, a grad Metković se nije angažirao kako bi se uvjeti izmijenili. Isključive krivce vidimo u njima i u državnoj Agenciji za poljoprivredno zemljište. Po nama je ovo zemljište trebalo dobiti barem 30-40 proizvođača”, rekao je Doko te dodao kako ne žele vjerovati da je riječ o pogodovanju, nego o nemaru.