Reakcija na stečaj Uljanika

BORIS MILETIĆ U Puli dan žalosti – ova Vlada je grobar hrvatske industrije

Hina

foto: Sergej DRECHSLER

foto: Sergej DRECHSLER

'Ova Vlada ostat će zapamćena kao Vlada koje je uništila hrvatsku brodogradnju i potpisala kapitulaciju hrvatskog gospodarstva. Proces guranja Uljanika prema stečaju obilježen je izostankom bilo kakve državničke hrabrosti, političke odgovornosti i ljudske pristojnosti', istaknuo je Miletić



PULA Nakon što je Trgovački sud u Pazinu otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je u ponedjeljak kako će ova Vlada ostati zapamćena kao Vlada koje je uništila hrvatsku brodogradnju i potpisala kapitulaciju hrvatskog gospodarstva te će zato u Puli biti proglašen dan žalosti.


»Nakon mjeseci agonije i ponižavanja, Vlada je konačno uspjela u svom naumu – Uljanik odvesti u stečaj. Ova Vlada ostat će zapamćena kao Vlada koje je uništila hrvatsku brodogradnju i potpisala kapitulaciju hrvatskog gospodarstva. Proces guranja Uljanika prema stečaju obilježen je izostankom bilo kakve državničke hrabrosti, političke odgovornosti i ljudske pristojnosti«, istaknuo je Miletić u priopćenju za javnost.


Dodao je kako se uz Upravu Uljanika, koja snosi odgovornost za poslovanje društva, ne može amnestirati odgovornost države koja je najveći pojedinačni suvlasnik Uljanika s ukupno 25 posto udjela i koja je svojom nebrigom i ignorancijom zapečatila sudbinu brodogradilišta.




»Sada je sasvim jasno da je cijela priča s potencijalnim strateškim partnerima, pa i ova posljednja s investitorima iz Kine bila samo farsa kojoj je bio cilj produžiti agoniju radnika i izmrcvariti Uljanik do kraja. Stečaj Uljanika imat će traumatične posljedice za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Uljanik je stoljetni gospodarski i kulturni simbol Istre koji je pune 163 godine osiguravao egzistenciju tisućama obitelji«, poručio je pulski gradonačelnik.


Ustvrdivši kako stečaj Uljanika predstavlja ogroman kulturni, gospodarski i emotivni gubitak za sve građane Pule zbog čega će u Puli današnji dan biti proglašen danom žalosti, Miletić je naveo kako zbog centraliziranog državnog sustava, ni Grad Pula ni Istarska županija, na žalost, ne raspolažu nikakvim mehanizmima kojima su mogli utjecati na rad brodogradilišta ili kojima su mogli intervenirati nakon što se Uljanik našao u krizi.


Međutim, dodao je, Grad i Županija pokrenuli su niz mjera kojima nastoje radnicima i njihovim obiteljima maksimalno olakšati tešku situaciju u kojoj su se našli, a za koju Vlada, na žalost, ne pokazuje niti minimum suosjećanja.


Podjsetio je kako su na Pučkom otvorenom učilištu ponuđeni programi prekvalifikacije za sve radnike Uljanika koje plaća Grad Pula i provode se mjere usmjerene prema poduzetnicima kojima se olakšava zapošljavanje radnika koji su ostali bez posla, poput bespovratnih sredstava Grada za novoosnovana poduzeća, zapošljavanje i samozapošljavanje.


Nadalje, u suradnji s Istarskom razvojom agencijom Grad i Županija provode niz programa koji su usmjereni jačanju ljudskih resursa i zapošljavanju, a imenovali smo i Povjerenstvo za pomoć radnicima Uljanika, dodaje.


»Sukladno našoj Odluci o socijalnoj skrbi postoji niz pomoći koje su radnicima Uljanika na raspolaganju, a pokrenuli smo i inicijativu prema nadležnom Ministarstvu kako bi radnicima pomogli da iskoriste mogućnosti Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji koji pruža podršku osobama koje su izgubile posao. Posljednja u nizu inicijativa je i pokretanje Sajma poslova koji će se u Puli održati 27. svibnja«, zaključio je Miletić.