Suzbijanje epidemije

BORBA PROTIV OSPICA Necijepljenoj djeci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabranjen odlazak u vrtić

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Niti djelatnici koji se ne mogu cijepiti ne smiju dolaziti na posao u vrtić. Zabrana vrijedi i za djecu koja imaju kontraindikacije za cijepljenje



DUBROVNIK Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva naložio je dječjim vrtićima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da djeci koja nisu cijepljena protiv ospica zabrane pohađanje vrtića dok se ne procijepe, a niti djelatnici koji se ne mogu cijepiti ne smiju dolaziti na posao.


Zabrana vrijedi i za djecu koja imaju kontraindikacije za cijepljenje.


Riječ je o mjeri sprječavanja i suzbijanja ospica, koje se na području Dubrovačko-neretvanske županije šire od 25. svibnja. Kao razlog ovih mjera navode se ‘rizični čimbenici za pojavu i širenje epidemije ospica’: nizak cjepni obuhvat, grupiranje slabo procijepljene djece u dječjim vrtićima i prenapučenost vrtića.




Uz to, svi djelatnici vrtića koji nemaju dokumentirana dva cijepljenja protiv ospica ili laboratorijsku potvrdu preboljenja tog virusa, moraju se cijepiti protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, ako nemaju kontraindikacije. Ako ih imaju, do daljnjega ne smiju dolaziti na posao.