Agent 007

‘BOND S IBLERA’ Marasova “blender” kampanja koja krade svu pažnju medija sve više smeta vrhu SDP-a

Tihana Tomičić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Iako se Gordan Maras poigrava statusom SDP-ovskog James Bonda, što je naravno prilično karikaturalno, činjenica je da je riječ o osmišljenoj kampanji koja po njemu itekako ima smisla

RIJEKA Tajni agent 007 – Maras, Gordan Maras, koji gradi vlastitu kampanju za preferencijalne glasove na sedmom mjestu liste SDP-a za izbore za Europski parlament, počeo je sa svojim istupima ozbiljno ići na živce i vrhu stranke na Ibleru, ali i drugim kolegama na listi koji nisu u stanju postići tako veliku vidljivost u medijima.Predsjednik zagrebačkog SDP-a, naime, želi ovom medijskom prepoznatljivošću ne samo osvojiti dovoljno glasova za ulazak u EP, nego i osnažiti svoju poziciju u stranci uoči lokalnih izbora koji će se relativno brzo, za manje od dvije godine, odvijati u Gradu Zagrebu, a na kojima on vjerojatno želi biti kandidat cjelokupne lijeve oporbe protiv HDZ-a i Milana Bandića.

Drugih i nema


Ako bi osvojio više preferencijalnih glasova od, primjerice, Anke Mrak Taritaš iz Amsterdamske koalicije, tada bi svakako mogao biti osoba koja će okupiti širu lijevo-centrističku frontu u Zagrebu, a samim time bi mu bila osnažena i pozicija na čelu najveće stranačke organizacije u državi. Stoga je Maras okupio stranački i PR tim, u kojemu je među ostalim i Ivan Račan primjerice, koji mu radi kampanju. Mada je u toj kampanji i dosta bizarnosti, pa tako Maras građanima, osim što u Saboru sa sobom ima laptop s reklamnim sloganom, nudi blender kao nagradu u zajedničkom pisanju njegova programa, te se poigrava statusom SDP-ovskog James Bonda, što je naravno prilično karikaturalno, činjenica je da je riječ o osmišljenoj kampanji koja po njemu itekako ima smisla. »Za svaki politički program potrebni su određeni sastojci, a mi pozivamo građane da ih zajedno izmiksamo u blenderu. I ta će se kampanja nastaviti, s novim porukama do 26. svibnja, a mi smo u njegovu timu više nego zadovoljni – gdje vidite u medijima druge kandidate osim Marasa?!«, pita nas jedan njegov suradnik.No, na Ibleru ne kriju nezadovoljstvo što je Maras zasjenio ostale kandidate, pa i one koji realno imaju puno veću mogućnost da uđu u EP kao što su aktualni eurozastupnici Tonino Picula, Biljana Borzan ili Fred Matić i Ranko Ostojić. – Ne može se kampanja voditi protiv vlastitih stranačkih kolega na listi, kažu na Ibleru.

Čovjek koji melje


A da ne sjede skrštenih ruku pokazuje činjenica da su prošle subote neki Marasovi oponenti u Zagrebu pokušali srušiti kvorum na konvenciji što je ondje bila održana, no nisu uspjeli. Čini se da je agent 007 bio tvrd orah za njih. Marasa ništa od toga ne pokolebava, i na pitanje da komentira takvo zanimanje javnosti, kaže:– Pa zanimanje je veliko jer sam ja zanimljiv kandidat, i građani prepoznaju moje napore. Energičan sam i dajem 100 posto sebe u sve što radim, pa i u ovu kampanju, izvlačim maksimum kao što blender izvlači maksimum iz voća. Zato sam i predložio da se blender pojavi kao lajtmotiv u mojoj kampanji. Neki su predlagali parni valjak ili buldožer, ali ja sam izabrao baš blender jer on melje, a daje maksimum, govori Maras u istom stilu. Na pitanje ne šteti li takvom kampanjom ostalima na listi, kaže:– Apsolutno ne. Zbog mene i načina na koji radim SDP će na ovim izborima proći bolje nego što bi prošao bez mene, siguran je Maras. Njegov kolega Predrag Fred Matić, koji je zbog ove kampanje čak mijenjao i osobno ime, dodajući i službeno svoj nadimak Fred na izborni listić kao treći na listi, na sve to kaže: – To vam je kao kad osvajate djevojku, svatko ima svoj stil, a 26. svibnja negdje oko ponoći znat ćemo je li Marasov stil bio djelotvoran. Kolega Maras ima pravo na personaliziranu kampanju, a kakvi će biti njeni efekti, čekamo da vidimo.Po njemu, za listu SDP-a takva će personalizirana kampanja biti dosta važna za svakog od kandidata, za razliku od HDZ-a: »Plenki je složio takvu listu da je svejedno tko je na njoj, mogao ju je i naglavačke okrenuti, jer ne glasaš za Resslera ili generala Adanića nego za Franju Tuđmana. Za razliku od toga, naša lista ima puno jakih imena i doista se glasa za ljude«, govori Matić.