Izborna taktika

BIJEG OD KAMPANJE Sve su jasniji razlozi zbog kojih Grabar-Kitarović još nije objavila kandidaturu

Dražen Ciglenečki

Tko će na koju stolicu? - Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović / Foto Darko JELINEK

Tko će na koju stolicu? - Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović / Foto Darko JELINEK

HDZ će sve odrađivati za nju, a ona će do kraja glumiti predsjednicu. HDZ će ratovati protiv Milanovića i Škore, odgovarati im i usput poticati strah u društvu, ističe suradnik Zorana Milanovića



ZAGREB  Stalno odlaganje kandidature predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, više nema nikakve dvojbe, barem je dijelom motivirano njezinom željom da što kasnije uđe u predizbornu kampanju.


Ona je, po svemu sudeći, procijenila da će njezine izborne šanse biti veće ako će što kraće sudjelovati u kampanji i konfrontirati se s protukandidatima, pa neprestano prolongira takozvanu službenu objavu kandidature, a time i ulazak u kampanju.


Predsjednica Republike je u petak, u osebujnom intervju HTV-u, sama govorila o tome kako je još neko vrijeme neće biti u kampanji, a jučer je to potvrdio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji će biti na čelu izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović. 


Državnički poslovi




Oboje su to opravdavali navodnim velikim predsjedničinim državnim obvezama, koje joj ne dopuštaju da se uključi u kampanju. Premijer Andrej Plenković još je nedavno požurivao Kolindu Grabar-Kitarović, javno joj je poručivao da »mora ići naprijed, u kampanju«, ali čini se da je odustao od toga i priklonio se rasporedu i ritmu koji je ona sebi odredila.


»Ostalo je još pet mjeseci, to je dragocjeno vrijeme koje ne smijemo gubiti. Imam puno državničkih obveza, nastavit ću raditi na njima, a kampanji ću se posvetiti u vrijeme kada to bude potrebno, dakle kad je vrijeme kampanje«, izjavila je predsjednica u spomenutom intervjuu. Iz tih bi se nekoliko rečenica moglo čak zaključiti da ona ne namjerava voditi kampanju prije nego što Vlada raspiše izbore za predsjednika Republike.


Ako će se, kako se spekulira, oni održati 22. prosinca, onda će izbori biti raspisani u prvom tjednu tog mjeseca, nakon čega će svatko tko se želi kandidirati morati prikupiti najmanje deset tisuća potpisa. Anušić je, pak, jučer novinarima rekao da će stožer Kolinde Grabar-Kitarović »vjerojatno na neki način započeti s funkcioniranjem« u rujnu, ali nije otkrio čime će se oni baviti, s obzirom na to da im kandidatkinja još nije u izbornoj utrci.


– Predsjednica ima veliki broj državničkih poslova, a protukandidatima je jedini posao predsjednicu izvući van i otvoriti temu izbora i kampanje. Niti imaju funkciju, niti rade, a predsjednica ima u ovom trenutku puno prioritetnijih poslova koji se moraju obavljati, pokušao je Anušić objasniti zbog čega Kolinde Grabar-Kitarović još uvijek nema u kampanji, za razliku od Zorana Milanovića i Miroslava Škore, koje je opisao kao besposličare. Dodao je da »ne treba žuriti jer izbori će biti u drugoj polovini prosinca«.


Hermetični uvjeti


– Kad bude krenula kampanja, onda ćemo razgovarati i odgovarati na sve upite. Kampanju će diktirati predsjednica i ljudi koji će biti zaduženi za to, naglasio je član Predsjedništva HDZ-a.


U Milanovićevom i Škorinom stožeru rado bi da se predsjednica Republike već u ovoj fazi konfrontira sa svojim glavnim konkurentima, ali razumiju zašto ona to eskivira.


– I predsjednici i čelnicima HDZ-a jasno je da su sučeljavanja i odgovori na pitanja njezina najslabija strana i zato su odlučili to maksimalno izbjegavati. Kolindu Grabar-Kitarović jednostavno se štiti. Istupa samo u hermetičkim uvjetima poput razgovora za HTV. Naravno da bi Milanoviću bilo lakše kad bi predsjednica komunicirala s njim, razmjenjivala argumente, ali ona, svjesna svojih slabosti, to odbija. Milanović je dosad u više navrata vrlo kritično progovorio o predsjednici, rekao je da, primjerice, ne razumije Ustav, ali njezine reakcije nije bilo. Ne usudi se, analizira jedan suradnik SDP-ovog predsjedničkog kandidata ponašanje Kolinde Grabar-Kitarović.


On pretpostavlja da su predsjednica i HDZ dogovorili taktiku.


– HDZ će sve odrađivati za nju, a ona će do kraja glumiti predsjednicu. HDZ će ratovati protiv Milanovića i Škore, odgovarati im i usput poticati strah u društvu, dok će se ona kao uzdignuti iznad toga i raditi. Ne zvuči to kao dobitna kombinacija, bilo bi normalno da građani na izborima ne glasuju za takvu osobu. Nadamo se da će ova taktika šutnje i izbjegavanja naštetiti Kolindi Grabar-Kitarović, posebno i zato što ona tvrdi da nije strogo HDZ-ova kandidatkinja, ali tko zna, zaključuje naš sugovornik iz Milanovićevog izbornog stožera.


Slično razmišljaju i Škorini ljudi.


– Logično je da predsjednica bježi od kampanje jer se nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji. Ona skoro ni o čemu ne može govoriti, ne smije više kritizirati Vladu, a ne može je baš ni hvaliti. Kad bi ušla u kampanji i prije raspisivanja izbora, morala bi se učestalo izjašnjavati o potezima Vlade, o događajima vezanim za HDZ, a to ne želi. Osim toga, nedostaju joj argumenti kojima bi polemizirala s protukandidatima i strategija kampanje bez kampanje joj je iz te perspektive sasvim legitimna, ističe bliski suradnik Miroslava Škore.