Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 6
Sutra: 15° 15° 6
22. travnja 2019.
Sutra konvencija

BERNARDIĆ MIRNO ČEKA KONVENCIJU Nitko ga neće rušiti, dapače, najavljuje - osvajanje vlasti

Foto Patrik Maček / PIXSELL
Foto Patrik Maček / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. ožujak 2018. u 15:12 2018-03-09T15:12:49+01:00

Osim što svi ističu kako nije dobro rušiti predsjednika na Konvenciji jer bio to bio »raspad SDP-a u izravnom prijenosu od čega bi se stranka teško ikada oporavila«, drugi je razlog taj što nisu imali osobu oko koje bi se okupile sve stranačke struje

Uoči 7. Izvještajno-tematske konvencije SDP-a u subotu predsjednik stranke Davor Bernardić za Hinu je izjavio da će mu »najveći izazov nakon Konvencije biti priprema stranke da treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku i zajedno s kolegicama i kolegama provede toliko nužne i očekivane reforme«.

Najavio je da će »u govoru naglasak staviti na budućnost i stvari koje moraju napraviti u Hrvatskoj da bi bila bolja za sve njene građane«.

»Korupcija, manjak povjerenja u institucije, administrativna neefikasnost i izostanak reformi su razlog zbog kojeg ljudi napuštaju našu zemlju. Da bismo vratili vjeru u Hrvatsku, moramo vratiti vjeru naših građana u institucije. Želimo četiri temeljne vrijednosti socijaldemokracije: solidarnost, slobodu, pravdu i jednakost«, poruka je koju će Bernardić uputiti članstvu i javnosti.

Osvrćući se na stanje od prošle Konvencije, Bernardić je ustvrdio kako je »iza SDP-a burno razdoblje – razdoblje teških odluka, ali velikog rada i odgovornosti za Hrvatsku«.

»U proteklom vremenu smo okupili progresivne stranke ljevice i lijevog centra na Deklaraciji o dobrom društvu, obnovili smo dijalog sa sindikatima i civilnim društvom, proveli plan restrukturiranja i konsolidacije stranke, formirali Savjete SDP-a, uključili brojne ljude iz različitih sfera društva u rad stranke, osnovali Koordinaciju župana, gradonačelnika i načelnika, pokrenuli Političku akademiju 'Ivica Račan'. Samo smo u prošloj smo predložili preko 20 zakonskih inicijativa za bolji status radnika, umirovljenika, blokiranih, djece i mladih«, sumirao je Bernardić stranačke aktivnosti u proteklom periodu.

Na pitanje očekuje li da će Konvencija proći dobro, bez incidenata, Bernardić je odgovorio da »svi pravi SDP-ovci žele da subotnja Konvencija bude afirmativna«.

»Želim da svi prepoznamo trenutak u kojem je potrebno da konstruktivnom i kvalitetnom raspravom ojačamo stranku. Cilj je da SDP nakon ove Konvencije s novim političkim programom i novim statutom izađe još ujedinjeniji i jači, spreman po treći puta preuzeti odgovornost za Hrvatsku«, poručio je čelnik SDP-a.

Bernardić je najavio da su na Konvenciju kao gosti pozvani SDP-ovi prijatelji iz socijaldemokratskih stranaka iz okruženja.

»Uz njih, pozvani su i svi partneri – potpisnici Deklaracije za dobro društvo (HSS, HSU, Hrvatski laburisti i Naprijed Hrvatska), ostale opozicijske stranke za koje želimo da u budućnosti prepoznaju kvalitetu našeg programa i reformi, kako bismo bili zajednički partneri u izgradnji dobrog društva te predstavnici diplomatskog zbora, nevladinih organizacija, i ono što je za SDP vrlo važno, zaštitnici radničkih prava i radnika – sindikati«, rekao je.

Lider SDP-a nije htio otkriti slogan Konvencije. »Neka ostane tajna do Konvencije. Uglavnom, ključna poruka komunicira potrebu za odgovornim ponašanjem svakog člana unutar stranke i dodatno potencira nesposobnost trenutačnog političkog vodstva u Hrvatskoj. Siguran sam da ćemo kontinuiranim korištenjem te poruke sugerirati da smo spremni za preuzimanje odgovornosti. Konkretno, to znači isticanje naše odgovornosti za stvaranje dobrog društva, kako se, uostalom, i zove naš politički program«, zaključio je Bernardić.

Na Konvenciju, kako se može čuti u SDP-u, pozvano je nešto manje od tisuću delegata, a oni nisu unaprijed predodređeni »zaslugama« nego su izabrani glasanjem svih članica i članova stranke u svojoj bazi osim malog broja onih koji su delegati zbog funkcija. Imali smo, napominju, dosta kandidata za delegate, što samo potvrđuje da je veliki interes i da članice i članovi SDP-a žele aktivno sudjelovati u radu Konvencije i time dati doprinos u razvoju stranke, zbog čega u subotu »s pravom očekuju veliki odaziv delegata«.

Konvencija će izglasati novi Statut i Program SDP-a koji datira još iz 1996. godine.

Zadnjih nekoliko mjeseci govori se o nezadovoljstvu dijela članova načinom na koji Bernardić vodi stranku, niskim rejtingom SDP-a, ali i predsjednika. I neki istaknuti članovi stranke javno su iznosili kritike na Bernardićev račun, a spominjala se čak i mogućnost da se Izvještajno-tematska konvencija pretvori u izbornu, međutim, to se najvjerojatnije neće dogoditi.

Osim što svi ističu kako nije dobro rušiti predsjednika na Konvenciji jer bio to bio »raspad SDP-a u izravnom prijenosu od čega bi se stranka teško ikada oporavila«, drugi je razlog taj što nisu imali osobu oko koje bi se okupile sve stranačke struje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš