Lora Vidović

Apel pučke pravobraniteljice: Smanjite PDV na drva i plin, ljudi se zimi smrzavaju i pate

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Svaka deseta osoba u Hrvatskoj živi u kućanstvu koje si ne može priuštiti adekvatno grijanje u najhladnijim mjesecima, a četvrtina ih kasni s plaćanjem režija, ustanovljeno je



ZAGREB Pučka pravobraniteljica Lora Vidović je Ministarstvu financija uputila prijedlog da, kao što je već učinjeno s električnom energijom, stopu PDV-a smanji i na ogrjevno drvo za kućanstva, na plin i »centralno« grijanje. Kako je priopćeno iz njenog ureda, cilj je prijedloga ovih poreznih izmjena suzbiti energetsko siromaštvo i spriječiti ovrhe koje siromaštvo uzrokuje.


Svaka deseta osoba u Hrvatskoj živi u kućanstvu koje si ne može priuštiti adekvatno grijanje u najhladnijim mjesecima, a četvrtina ih kasni s plaćanjem režija, ustanovljeno je. Energetsko siromaštvo može ostaviti posljedice na fizičko i psihičko zdravlje građana, pa uz smanjenje PDV-a treba uvesti i dodatne mjere, mišljenje je Pravobraniteljice.


Hrvatska udruga biomase (CROBIOM) i Hrvatski drvni klaster su pak pokrenuli inicijativu u Vladi da donese uredbu o »zelenoj« javnoj nabavi, prema kojoj bi ubuduće bila obavezna javna nabava ekoloških i energetski učinkovitih proizvoda odnosno usluga. Primjerice, novi vrtići ili škole ne bi više mogli imati grijanje na naftu već iz obnovljivih izvora, na primjer morali bi ugrađivati peći za pelet, ili se okrenuti nekom drugom obnovljivom izvoru.




Kako ističe direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran, ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić pozitivno je reagirao na takav prijedlog te se komunikacija u smjeru donošenja uredbe nastavlja. Kavran ističe da bi, bude li sve išlo po planu, »zelena« javna nabava mogla biti u primjeni kroz pola godine.