Sveučilište u Rijeci prvo u Hrvatskoj po uzoru na svjetska visoka učilišta uvodi kontrolu

Antiplagijat softver: Odzvonilo prepisivanju diplomskih i doktorskih radova

Ingrid Šestan Kučić

Sustav koji riječko Sveučilište trenutno testira daje neograničenu mogućnost provjera broja radova po studentu, a za to će Sveučilište godišnje izdvajati 12 tisuća dolara



RIJEKA  Seminarski, završni, diplomski i doktorski radovi od ove jeseni na Sveučilištu u Rijeci više se neće moći plagirati, jer će riječko Sveučilište prvo u Hrvatskoj uvesti antiplagijat softver kojim će se kontrolirati studentski radovi.


Pojašnjavajući kako problem plagiranja nije problem samo riječkih studenata, već se radi o praksi kojoj su skloni i njihovi europski kolege, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Zlatan Car navodi da iskustva svjetskih sveučilišta koja se služe antiplagijat softverom pokazuju kako se uvođenjem takvog sustava kvaliteta studentskih radova povećava za 40 posto, što je impresivan podatak. 


   – Velik broj studentskih radova se plagira ili pak sliči plagijatstvu. Po tom pitanju imamo dosta primjedbi, a trenutno provjeravamo jedan od sustava. U provjeri sudjeluju sve sastavnice Sveučilišta i ukoliko sustav bude zadovoljio, s implementacijom ćemo krenuti u rujnu, najavljuje prorektor. 




   Pojašnjavajući kako će studenti svoje radove provjeravati preko sustava za e-učenje Sveučilišta u Rijeci MudRi kroz koji će softver automatski raditi provjeru rada prorektor navodi da ta provjera može trajati desetak minuta, ali i dva do tri sata, a duljina provjere ovisi o raznim parametrima. Po završetku provjere student dobiva podatak koliko njegov rad nalikuje na već postojeći rad. Antiplagijat softver pretražuje nekoliko baza, među kojima su baza za znanstveni rad, kao i 30 milijuna internetskih stranica, a s obzirom da riječko Sveučilište istovremeno radi i na izradi sveučilišnog repozitorija, u budućnosti će i repozitorij biti integriran u sustav. 


   – To znači da će svi radovi Sveučilišta ući u provjeru i više se neće moći dogoditi da student kopira rad nekog profesora. Pored toga što student preko MudRi-ja može sam provjeriti svoj rad, postoji i mogućnost da ga u elektroničkom obliku pošalje profesoru te da ga on sam provjeri – navodi prof. dr. Car. 


   Godišnje bi se prema procjenama provjeravalo pet do sedam tisuća završnih i diplomskih radova, a ukoliko u sustav provjere uđu i seminarski radovi, onda se radi o puno većoj brojci. Sustav koji riječko Sveučilište trenutno testira daje neograničenu mogućnost provjera broja radova po studentu, a za to će Sveučilište godišnje izdvajati 12 tisuća dolara. 


   – Riječ je o daleko isplativijem sustavu u odnosu na to da smo išli na opciju da svaki fakultet ima vlastiti sustav. U tom bi slučaju svaki fakultet godišnje morao izdvajati četiri i pol tisuće dolara i imao bi pravo samo jedno do dva korištenja po studentu. Svaka daljnja provjera rada dodatno bi se naplaćivala. Intencija nam je sve alate koji daju dodatnu vrijednost integrirati na razini Sveučilišta – kaže prorektor. 


   Nakon studenata, na red bi mogli doći i nastavnici, jer u planu je kupovina dodatne licence za provjeru plagijatstva znanstvenih radova, što bi prema mišljenju prof. dr. Cara pridonijelo kvaliteti znanstvenih časopisa riječkog Sveučilišta.