Spašavanje koncerna

Ante Ramljak očekuje da će Agrokor do kraja godine biti na pozitivnoj nuli, krajem srpnja poznat iznos tražbina

P. N.

Ante Ramljak / Reuters

Ante Ramljak / Reuters

"Kojim putem će Agrokor ići? Agrokor će sada ići putem restrukturiranja, fokus je na profitabilnosti kompanija, mislim da smo na dobrom putu sada, Konzum čeka dodatno restrukturiranje, na tome sada radimo, do kraja godine očekujemo da ćemo biti na pozitivnoj nuli", smatra Ramljak. Do kraja srpnja trebao bi se znati i ukupan iznos tražbina...



Sudeći po izjavama Ante Ramljaka, Vladina povjerenika u Agrokoru, prvih 100 dana na čelu posrnulog koncerna bilo je uspješno, prenosi portal televizije N1.


Kaže da je tvrtka na dobrom putu i da bi do kraja godine trebala poslovati pozitivno. Analiza prvih 100 dana prinudne uprave u Agrokoru ponavlja sve ono što smo već stotinu puta čuli. No zanimljiva je jedna izjava – bila ona omaška ili priznanje da su trebali brže reagirati.


“Proces je otvoren u zadnji čas, da se slučajno dogodilo da je Vlada zakasnila i tjedan dana više, poslovanje ne bi bilo moguće normalizirati”, izjavila je svojedobno ministrica Martina Dalić.




Još jedno javno priznanje stiglo je i od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. “Posebno hoću naglasiti, bilo je puno rasprava zašto on nije dio Stečajnog zakona, hoću ovdje jasno reći – ciljevi ovog Zakona su bili bitno drugačiji, on je donio jednu stabilnost”, izjavio je.


 Vlada je odlučila sanirati dobavljače Agrokora pa ih je preko leđa drugih vjerovnika gurnula u prvi isplatni red. To je izvor optužbi da će nam se sve osvetiti kroz lavinu tužbi, ali kritike bi sasvim sigurno bile daleko, daleko žešće da je Vlada odlučila suprotno. Malim dobavljačima dug će biti vraćen u cijelosti, oko 30 milijuna eura. A da nije bilo lex Agrokora većina njih bi propala.


Srednji i veliki dobavljači dobit će manji dio starog duga, ukupno 110 milijuna eura. Oni koji stalno pričaju o tužbama, zanemaruju da su se svi ključni vjerovnici složili s ovakvim rješenjem što sasvim sigurno ograničava naknadne mogućnosti osporavanja cijelog procesa.


I ruska VTB banka je u igri, ostaju nejasne jedino namjere Sberbanka. Ono što budi nervozu jest sporost procesa restrukturiranja, no takvi dugački rokovi unaprijed su definirani zakonom. Odgovor na ključno pitanje još nemamo.


“Kojim putem će Agrokor ići? Agrokor će sada ići putem restrukturiranja, fokus je na profitabilnosti kompanija, mislim da smo na dobrom putu sada, Konzum čeka dodatno restrukturiranje, na tome sada radimo, do kraja godine očekujemo da ćemo biti na pozitivnoj nuli”, smatra Ramljak.


Do kraja srpnja trebao bi se znati i ukupan iznos tražbina na temelju čega će se formirati stalno vjerovničko vijeće koje će onda moći donositi dalekosežne odluke o planu restrukturiranja i konačnoj nagodbi.