Premijer u Bruxellesu

Andrej Plenković: Politički bitno je dobiti pozitivnu ocjenu EK-a za Schengen, a ulazak je nemoguće predvidjeti

Hina

foto: Ivica Galović / PIXSELL

foto: Ivica Galović / PIXSELL

Zamoljen da objasni svoju izjavu da Slovenija, u slučaju da pribjegne blokadi hrvatskog ulaska u Schengen, to ne može činiti unedogled, Plenković je rekao da Hrvatska ima dosta "široke i velike opcije" i da nema potreba za daljnjim objašnjenjima.



BRUXELLES – Za Hrvatsku je politički bitno da dobije pozitivnu ocjenu Europske komisije o spremnosti za ulazak u Schengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kada će ući u taj prostor bez unutarnjih kontrola na granicama, izjavio je danas u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.


“Nama je bio cilj dobiti ove 2019. godine pozitivnu ocjenu Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve kriterije. Za nas je u ovom trenutku politički bitno da to bude ostavština Junckerove Komisije kada je riječ o hrvatskom ulasku u Schengen i nakon toga procedura se seli u Vijeće EU-a”, izjavio je Plenković na kraju svog trodnevnog posjeta Bruxellesu, koji je završio u subotu susretom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.


Europska komisija je bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala dati pozitivnu ocjenu da je Hrvatska ispunila sve kriterije za ulazak u šengenski prostor.




Dodao je da u ovom trenutku “ne može dati pouzdan datum kada će odluka o ulasku biti donesena”. Za to je više razloga, a prvi je što se već nekoliko godina u EU-u pokušava dogovoriti reforma Dublinskog sustava, što je pitanje solidarnosti unutar Unije po pitanju migracija i oko čega još nema konsenzusa, drugi je što će se morati jačati šengenski sustav i treći što su ispred Hrvatske u čekaonici za Schengen Bugarska i Rumunjska.


“U tom kontekstu meni ili bilo kome drugome teško je dati neki datum, ali mi ćemo tu temu držati držati i zalagati se za nju u Vijeću EU-a temeljem naših konkretnih postignuća i dekontekstualizirati od onoga što bi eventualno mogao biti neki politički kut bilo koje zemlje”, rekao je Plenković.Istaknuo je da je Hrvatska puno napravila da bude spremna za Schengen, povukla golema sredstva za jačanje kontrole vanjskih granica, ojačala sposobnost policije koja sprječava ilegalne migracije, a pritom nije, za razliku od nekih susjednih zemalja, postavila bodljikavu žicu ili zid.

Zamoljen da objasni svoju izjavu da Slovenija, u slučaju da pribjegne blokadi hrvatskog ulaska u Schengen, to ne može činiti unedogled, Plenković je rekao da Hrvatska ima dosta “široke i velike opcije” i da nema potreba za daljnjim objašnjenjima.


“Nema potrebe za daljnjim objašnjenjima. Nisam ja kao neki drugi koji se uzbude ako ja dođem u posjet u Bruxelles pa onda to komentiraju. Ne znam da smo mi ikada komentirali posjet slovenskog premijera ničim izazvani”, rekao je Plenković.


“Ja sam dovoljno rekao, sve su oni dobro razumjeli. Imamo mi načina da rješavamo bilateralna pitanja, dobrosusjedski, trezveno i razumno. Svako posezanje za nekakvim blokadama, zlorabljenje teme koja nema veze s onim što je supstanca, nije dobro i na kraju se uvijek obije o glavu onome koji to radi”, zaključio je Plenković.