'Štetočina'

Amsterdamska traži ostavku ministra Pavića: ‘Nestao je kao mali miš, pozivam ga da se auta’

Hina

Foto Zadarski list

Foto Zadarski list



ZAGREB Čelnici stranaka Amsterdamske koalicije u petak su zatražili ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića jer, kako tvrde, mirovinskom reformom protiv koje je potpisalo 750 tisuća građana, nije osigurao održivost tog sustava.


Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić ustvrdio je da je prava reforma počela prije pet godina, ali ova Vlada nije imala snage nastaviti je niti razdvojiti radničke od povlaštenih mirovina što je ključno za reformu.


»Tražimo ostavku ministra Pavića, a ako sam ne odstupi, pozivamo predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da ga smijeni jer je štetočina mirovinskog sustava. Nije ga stabilizirao i kukavica je koja se ne usudi provesti pravu reformu čime ugrožava umirovljenike, što, osim nas, misli i 750 tisuća građana koji su dali potpis za raspisivanje referenduma«, poručio je Mrsić na konferenciji koalicije u Saboru.




Istaknuo je da ministar nije učinio ništa što bi jamčilo održivost sustava nego je »uveo kaos i skrio se ispod Plenkovićevih skuta«.


»Gdje je sada ministar, gdje su mu sada spotovi. Plenković nema pravo biti opušten jer pred njim je 750 tisuća potpisa građana. Pred sobom su imali započetu reformu koju su ničim izazvani poništili, pa su im građani jasno rekli da žele referendum. I Plenković i Pavić bi trebali skupiti hrabrosti i nastaviti s razdvajanjem radničkih i povlaštenih mirovina koje se ne smiju isplaćivati iz doprinosa, nego proračuna«, zaključio je Mrsić.


Čelnik HSS-a Krešo Beljak kazao je da smo svjedočili širokoj kampanji ministra Pavića protiv referenduma, iako je tvrdio da je to bilo predstavljanje reforme.


»Nakon toga Pavić je nestao, taj mali miš je nestao, sakrio se u ormar. Pozivam ministra da izađe iz ormara i da se ‘auta’, neka bude hrabar«, pozvao je Pavića Beljak.


Novinari su pitali ‘amsterdamce’ i hoće li podržati predsjedničku kandidaturu SDP-ovca Zorana Milanovića.


Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš očekuje da Milanović i službeno zatraži njihovu podršku.


»U Amsterdamskoj koaliciji smo razgovarali o tome i na tragu smo da ga podržimo ako nas to zatraži. No, mi u GLAS-u nećemo podržavati nijedan projekt u kojem bude sudjelovao HNS, stranka koja je prevarila svoje birače ili Bandić i njegovi ‘žetončići’«, poručila je.


Beljak je izjavio da je »bio sretan kad je vidio vijest o potvrdi Milanovićeve kandidature«.


»Nadam se da neće dopustiti da ga podržavaju oni koji su varali svoje birače. Ne treba mu podrška izdajica i varalica birača«, istaknuo je.


Mrsić je dodao da je Milanović jedina osoba koja prema anketama ima toliko podršku građana i da su u Amsterdamskoj koaliciji zaključili da trebaju s njime razgovarati ako bude kandidat SDP-a, a slično razmiljaju i u IDS-u.


Giovanni Sponza je, međutim, najavio da će IDS-ovci tražiti odgovor na jedno pitanje prije podrške,a to je je li koalicija županijskih čelnika SDP-a i HDZ-a u Istri najava velike koalicije na nacionalnoj razini, jer ako jeste, onda, istaknuo je, neće dobiti njihovu podršku.