Energetska diplomacija

Amerikancima LNG na Krku jako važan: “Europa mora diversificirati dobavu plina”

Bojana Mrvoš Pavić

John McCarrick, zamjenik glavnog tajnika SAD-a za energetsku diplomaciju napominje kako 11 europskih zemalja u potpunosti ovisi o ruskom plinu



Projekt plutajućeg LNG terminala na Krku naveo je kao primjer koji bi mogao poslužiti i drugima u Europi.


“SAD podržava napore europskih zemalja da diversificiraju svoje dobavne pravce, i u tom su kontekstu LNG terminali jako važni, pa tako i plutajući terminal na Krku”, kazao je McCarrick.


Napominje kako 11 europskih zemalja u potpunosti ovisi o ruskom plinu, što je više od 75 posto njihovog ukupnog godišnjeg uvoza plina. Uvijek postoji mogućnost da Rusija, rekao je, tu ovisnost iskoristi, zbog čega SAD podržava napore da se dobavni pravci u Europi diversificiraju.


Podsjetio je na izjavu državnog tajnika SAD-a Rexa Tillersona da SAD dijele europsku zabrinutost oko nekih projekata, uključujući Sjeverni tok 2. “Slažemo se da ti projekti jačaju rusku dominaciju na europskom plinskom tržištu”, kazao je jučer McCarrick, naglašavajući da ne vidi mogućnost da Sjeverni tok bude izgrađen. Riječ je o plinovodu, podsjetimo, kojim bi dodatne količine ruskog plina stizale u Europu.Zamoljen da prokomentira “sagu” u Hrvatskoj između Vlade i mađarskog MOL-a, McCarrick je kazao kako s tim nije dovoljno upoznat da bi komentirao, kao ni najave Rosneftovog ulaska u Inu umjesto MOL-a.

Komentirao je zato procjene da će omišaljski LNG terminal imati 25 posto više cijene od ruskog plina, što će ga činiti neprofitabilnim.


“Unatrag nekoliko godina su se troškovi ukapljivanja plina, njegove regasifikacije i ostalog već promijenili, i mislim da nije pitanje koliko će LNG biti jeftiniji nego da će biti jeftiniji, konkurentan u nadolazećim godinama”, zaključio je McCarrick.