Nedopuštena koncentracija

Amerikanci će morati pričekati s preuzimanjem Nove TV

Siniša Pavić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Vijeće za elektroničke medije, na sjednici održanoj u utorak, donijelo je odluku da ne postoje zakonski uvjeti za stjecanje sto posto dionica društva Nova TV d.d. od strane Slovenia Broadbanda



Američka Investicijska kompanija KKR koje je nedavno preko tvrtke United Group postala vlasnik Nove TV, morat će pričekati s njenim preuzimanjem.


Vijeće za elektroničke medije, na sjednici održanoj u utorak, donijelo je odluku da ne postoje zakonski uvjeti za stjecanje sto posto dionica društva Nova TV d.d. od strane Slovenia Broadbanda, a zbog nedopuštenosti koncentracije u smislu Zakona o elektroničkim medijima.


Iz VEM-a priopćuju kako je Slovenia Broadband S.a.r.l., koje je podnijelo prijavu, međunarodno holding društvo koje upravlja poslovanjem raznih operativnih društava u srednjoj i istočnoj Europi uključivo i na području Republike Hrvatske. Trgovačka društva pod kontrolom podnositelja prijave aktivna u proizvodnji i emitiranju televizijskih kanala na području Republike Hrvatske su Orlando klinci d.o.o., Fight Channel d.o.o., Adria News i Totalna televizija. Kako stoji u priopćenju, Totalna televizija je nesporno povezana s podnositeljem prijave, a povezanost se očituje na način da je vlasnik podnositelja prijave trgovačko društvo United Media S.a.r.l., a isto društvo je konačni vlasnik trgovačkog društva Totalna televizija.




Kaže se kako je Trgovačko društvo Totalna televizija mrežni operator u smislu Zakona o elektroničkim komunikacijama za pružanje javno dostupnih telefonskih usluga u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži, usluga prijenosa slike, govora i zvuka putem elektroničkih komunikacijskih mreža te usluge davanja pristupa internetu. Slijedom toga, na ovaj subjekt se primjenjuje odredba čl. 61, ZEM-a, prema kojoj operator koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa ne može biti nakladnik televizije i/ili radija te pružatelj medijskih usluga iz članka 79. ovoga Zakona.


Zakonodavac je detaljnim uređivanjem pretpostavki povezanosti društava dao do znanja da povezanost osoba smatra važnim institutom u kontekstu propisa o zaštiti pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Ističe se i to da se svi poduzetnici povezani zajedničkim kapitalom, kontrolom ili na drugi način u smislu odredaba Zakona o trgovačkim društvima smatraju se jednim gospodarskim subjektom, a njihova povezanost procjenjuje se u smislu odredbe članka 53. ZEM-a. Na koncu iz VEM-a poručuju kako se zabrana iz čl. 61 ZEM ne temelji na tržišnoj snazi, nego na nespojivosti uloge pružatelja medijskih usluga koji odabire i organizira medijski sadržaj s ulogom operatora koji pruža javnu uslugu prijenosa signala elektroničkim komunikacijskim mrežama ili daje na korištenje javnu komunikacijsku mrežu.