300 svećenika pedofila

Američki biskupi objavili popis zlostavljača djece, na njemu je i don Ivan Turić

P. N.

Foto Facebook / Župa Biokovska

Foto Facebook / Župa Biokovska

Don Turić hrvatskoj je javnosti poznatiji po nizu skandaloznih izjava vezanih za zločinački ustaški pokret, ali i služenju mise za osramoćenog fra Šimu Nimca



Biskupi u američkoj saveznoj državi Teksas objavili su imena 300 katoličkih svećenika koji su identificirani kao seksualni zlostavljači djece.


Predsjednik američke Konferencije katoličkih biskupa, kardinal Daniel DiNardo, pojasnio je zbog čega su se teksaški biskupi odlučili na ovakav potez.


“To je ispravan i pravedan potez, a cilj mu je ponuditi iscjeljenje i nadu žrtvama zlostavljanja”, rekao je kardinal DiNardo.




Posebno je zanimljivo da se na objavljenom popisu našlo i ime don Ivana Turića, svećenika koji je do 2016., kad ga je u mirovinu poslao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vodio Župu Biokovsku, javlja portal Index. 


Turić: Danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis


“Ja nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, no danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis”, rekao je prozvani umirovljeni svećenik Turić u razgovoru za 24sata.


Na popisu koji su objavili američki biskupi navodi se da je Turić rođen 1940. godine te da je bio zaređen 1968. godine, a do 1977. godine služio je na području Houstona u Teksasu.


Ni za jednog svećenika na popisu se ne navodi za što ga se točno optužuje, a na pitanje je li bio u Teksasu do 1977. godine, Turić odgovara: “Može biti da sam otišao te godine. Imao sam rodbinu u Argentini, gdje je bila potreba za svećenicima, i tako sam onamo otišao. U Hrvatsku sam se vratio 1996.”


Uz popis svećenika zlostavljača navodi se tek da su zlostavljanja počinjena od 1940. godine nadalje.


Svećenik poznat po proustaškim izjavama i misi za fra Šimu Nimca


Don Turić hrvatskoj je javnosti poznatiji po nizu skandaloznih izjava vezanih za zločinački ustaški pokret, ali i služenju mise za osramoćenog fra Šimu Nimca.


Tijekom jedne propovijedi 2010. godine je tako između ostaloga rekao da su Hrvatsku 1941. stvorili “Hrvati s našim poglavnikom i ustašama”. “Četnici su nas htjeli poubijati, da nas nema. Tito i partizani su im u tome pomagali”, rekao je.


Svojedobno se obrušio i na predsjednika Ivu Josipovića komentiravši njegovu izjavu o “lijepoj partizanskoj kapi”. “Ja mu poručujem da je ljepša ustaška, meni danas pletu tu kapu”, rekao je.


Podsjetimo, fra Šime je svećenik koji je prodao crkveno zemljište i pobjegao s gotovo 10 milijuna kuna.