Vremenska prognoza

Ako vam je dosta kiše i hladnoće, nemamo dobre vijesti. Vakula objavio predviđanja za ljeto i jesen

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Neuobičajenu svibanjsku kombinaciju hladnoće, oblaka, kiše, snijega, juga i bure – u utorak i srijedu zamijenit će sunce i vedrina, te mnogima znatno ugodnija dnevna temperatura zraka, ali je ujutro na kopnu pri tlu moguć mjestimičan mraz, osobito u gorju. I vjetar će oslabjeti, ali već tijekom srijede slijedi jačanje jugozapadnjaka i juga na Jadranu, te dolazak sve mnogobrojnih oblaka iz kojih već kasno navečer ponegdje može pasti malo kiše. Još češće i obilnije bit će u svježiji četvrtak, gdjegod i u obliku pljuskova s grmljavinom.


Od petka ponovno toplije, ali i dalje bez znatnije stabilizacije vremena, ne samo do kraja ovoga tjedna, nego vrlo vjerojatno i u sljedećem – bit će promjenljivo, uz izmjenu suhih i sunčanih razdoblja te povremenu mjestimičnu kišu, prognozira Zoran Vakula za HRT.


Popularni meteorolog kaže kako su iza nas neki od najhladnijih dana u povijesti mjerenja, iako ova godina zasad još nije prosječno hladnija od prošle. 




Objavio je i analizu vremenskih prilika u dosadašnjem tijeku godine, s prognozama za ostatak.


Travanj je u Hrvatskoj, navodi Vakula, bio skoro pa “običan”. Ipak, nakon nekoliko zatopljenja i zahladnjenja srednja mjesečna temperatura zraka u većini će Hrvatske vjerojatno zaslužiti službenu klimatološke ocjene od “normalno” do “vrlo toplo” u odnosu na klimatologiju iz razdoblja 1961. – 1990. godina, a podjednake ili malo blaže u odnosu na novije razdoblje, od 1981. do 2010. godine, koje je DHMZ počeo objavljivati od ožujka. I s ukupnom mjesečnom količinom oborine je podjednako stanje – od “normalno” u primjerice Rijeci i Kninu, do “vrlo kišno” u Dubrovniku. 


Premda su prošlogodišnji i siječanj i travanj bili znatno topliji od ovogodišnjih – ponegdje i rekordno topli, kao primjerice u Dubrovniku i za Zavižanu – srednja temperatura zraka prve trećine ove godine i na tim je meteorološkim postajama DHMZ-a – a i u većini Hrvatske – još viša nego u istom razdoblju 2018. Štoviše, u Dubrovniku je ovogodišnji travanj bio treći uzastopni “topli” i drugi “vrlo topli” mjesec pa je posljednje tromjesečje “ekstremno toplo”. U mnogim je mjestima razdoblje od siječnja do kraja travnja 2019. godine među 15 najtoplijih od kada postoje službena mjerenja, a ponegdje i iznimnije


Što u ostatku svibnja?


Ostatak mjeseca vjerojatno će pridonijeti da srednja mjesečna temperatura zraka na kraju u većini Hrvatske bude uglavnom oko prosječnih vrijednosti, po nekim prognozama čak i s manjim pozitivnim predznakom.


A od lipnja do studenoga…


– Trenutačno djeluju puno vjerojatnije prognoze za toplije sljedeće mjesece, od lipnja do studenoga, i to diljem Hrvatske osobito srpanj, kolovoz i rujan. Pritom ne mislim samo na uobičajeno mnogobrojne vrlo tople, pa i vruće dane u to doba godine, nego na pozitivno odstupanje, i to čak znatnije od prosjeka srednje temperature zraka – i mjesečne i sezonske. Vjerojatnost ostvarenja te prognoze za razdoblje od srpnja do rujna je za dugoročne prognoze relativno visoka – uglavnom veća od 70%, a zanimljivo je spomenuti kako su podjednako visoke – za peti i šesti mjesec unaprijed kao rijetko kada – i prognoze pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje mjesečne temperature zraka za listopad i studeni na Jadranu. Prognoze ukupne mjesečne količine oborine nisu tako pouzdane, a ni postojane – pa o njima se bolje ne izjašnjavati ako nije nužno. Ne treba čuditi ako će dijelovi Hrvatske imati manjak oborine, a neki višak. Podjednaku smo situaciju ove godine već imali u siječnju i veljači, a u toplijim se mjesecima ona povećava zbog često pljuskovitih oborina, s lokalno jako različitim količinama, piše Vakula.


Ukratko, za razliku od prošle godine, kada je ekstremne topline bilo u siječnju, pa nakon mnogima iznenađujuće hladnoće u veljači – opet od travnja, ove godine mjesečna odstupanja temperature u prvih 5 mjeseci djeluju “blaže”. No, ostvare li se prognoze za sljedeće mjesece, napose od srpnja do rujna, na Jadranu čak i do studenoga – i ove ćemo godine imati “ekstremno toplih” mjeseci. Pa čak i ako slučajno izostane ekstremnost – što bi za zdravlje mnogih bilo bolje – klimatološke ocjene “vrlo toplo” djeluju gotovo neprijeporne pa će i s njima srednja godišnja temperatura 2019. godine vrlo vjerojatno biti još jedna u nizu visokih kao rijetko kada prije ovog tisućljeća, dodaje Vakula za HRT.