Radnike podržao gradonačelnik

Ako ne bude plaće nastavlja se štrajk u Đuri Đakoviću, u petak prosvjed pred Banskim dvorima

Hina

Foto  Ivica Galovic/PIXSELL

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednik Štrajkaškog odbora Barić jutros se sastao i s predstavnicima Uprave Đuro Đaković grupe, koji su mu ponovili da su u dogovoru s HEP-om osigurana financijska sredstva za isplatu rujanske plaće



SLAVONSKI BROD Više od 600 radnika Đuro Đaković grupe nastavit će štrajkati dok se na račune radnika ne uplati plaća za rujan, a ako se to ne dogodi, za petak je najavljen prosvjed ispred Banskih dvora, potvrdio je novinarima u ponedjeljak predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić.


Potporu radnicima na radnom sastanku danas je dao i gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara.


Predsjednik Štrajkaškog odbora Barić jutros se sastao i s predstavnicima Uprave Đuro Đaković grupe, koji su mu ponovili da su u dogovoru s HEP-om osigurana financijska sredstva za isplatu rujanske plaće.




Novac za isplatu plaće trebao bi biti osiguran oslobađanjem oko sedam milijuna kuna koje je Đuro Đaković imao kao jamstvo za posao u HEP-u.


»Ostalo su tehnikalije, koje nisu bezopasne, koje mogu biti razlog da ne bude isplaćena plaća. Jasno sam rekao Upravi, a to će potvrditi i Štrajkaški odbor, dok prvi radnik ne bude vidio plaću na svojem računu, mi ostajemo u štrajku«, rekao je Barić.


Jedna od »tehnikalija« je i blokada računa Đuro Đaković grupe, zbog koje bi umjesto radnicima novac mogao otići vjerovnicima. Na upit novinara što će biti ne stigne li novac na vrijeme, jer bi uskoro trebala biti isplaćena i plaća za listopad Barić vjeruje u čvrstu namjeru da se osigura novac za isplatu rujanske plaće, a za plaću za listopad rekao je kako je važno da profunkcionira i dogovor o financiranju proizvodnje.


»Ta sredstva su potrebna da kupimo opremu koju treba ugraditi u gotovo već završene vagone. Njihovom isporukom osigurali bismo i isplatu plaće za listopad«, rekao je Barić.


Gradonačelnik Duspara je rekao da funkcioniranje Đuro Đaković grupe nije važno samo za tisuću obitelji vezanih uz tu grupu, nego i za dodatne četiri tisuće obitelji vezanih za tvrtke koje posluju s tom grupom.


Duspara: Država ima presudan utjecaj u upravljanju Đuro Đaković grupom


»Đuro Đaković je uvijek bio važan za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju. Nemamo vlasništvo u Đuri Đakoviću, ali ćemo poslati dopise premijeru, ministrima i predsjednici da podrže napore za osiguranje nastavka proizvodnje u Đuri Đakoviću. Oni posla, znanja i volje imaju. Samo treba potpora države oko osiguranja banke koja će financirati proizvodnju«, rekao je gradonačelnik Duspara.


Istaknuo je kako – bez obzira na tvrdnje ministra gospodarstva Darka Horvata – država ima presudan utjecaj u upravljanju Đuro Đaković grupom.


»Ovo je samo dokaz da većinski vlasnik, a to je bila država, nije dobro upravljala tvrtkom. Vlada je odredila upravu, onda ima i odgovornost. Na problem smo upozorili kad je Vlada Đuro Đaković grupu skinula s liste tvrtaka od posebnog interesa za RH«, rekao je Duspara.


Naime, ministar Horvat je prošlog tjedna izjavio da država u Đuri Đakoviću ima« nešto više od 20 posto udjela u vlasništvu, a ostatak je u privatnom vlasništvu. «


Po Dusparinim riječima, Đuro Đaković ostao je jedina metalopereađivačka industrija u Slavoniji, a zbog činjenice da se u njemu radi vojni program kojim se osigurava borbena spremnost Hrvatske vojske, država je obvezna omogućiti proizvodnju.


Barić: Nema izlike za nastavak agonije


Na ministrovu tvrdnju kako država nema utjecaja na Đuru Đakovića, danas je reagirao i predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić, koji je podsjetio da u Nadzornom odboru država ima tri od sedam predstavnika.


»Tu je predstavnik radnika i zajedno imamo većinu u Nadzornom odboru. Dakle, zajedno imamo većinu, prihvatimo se posla. Nema izlike za nastavak agonije«, rekao je Barić nakon sastanka sa slavonskobrodskim gradonačelnikom kojem je zahvalio na potpori radnicima.


»Nakon ovih najava, jutros svi pitaju nastavljamo li s radom. Radnici su nervozni jer znaju da od nerada niko nije profitirao. Samo ako počnemo raditi, možemo očekivati budućnost u Đuri Đakoviću«, rekao je Barić.


Ponedjeljak je 17. dan štraka u Đuro Đaković grupi. Nakon sastanka sa slavonskobrodskim gradonačelnikom, novinarima je podijeljena i kopija prijave prosvjeda slavonskobrodskih metalaca u Zagrebu pred zgradom Vlade na Markovu trgu. Prosvjed će se u slučaju neisplate plaća održati u petak, 8. studenoga u 11 sati.