Koncern do grla

Agrokor dostavio zaposnike sa sjednica: Trgovačkom sudu nije dostavljen i popis do sada plaćenih tražbina

Hina

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

Prema podnesku, Agrokor je predao Trgovačkom sudu zapisnike s 15., 16., 17., 18. i 19. sjednice privremenog vjerovničkog vijeća, kao i ugovore o povjerljivosti s članovima tog vijeća - Kraš, Toni Raič, Knighthead Capital Management, Zagrebačka banka, uz napomenu da Sberbank of Russia (predstavnik neosiguranih vjerovnika) taj ugovor nije nikada potpisao.



ZAGREB – Agrokor je Trgovačkom sudu u Zagrebu dostavio zapisnike s pet sjednica (od 15. do 19.) privremenog vjerovničkog vijeća, pravilnik o korištenju/priopćenju informacija, pisma o naknadama, o zaštitnom mehanizmu te o obvezi angažiranja sredstava, ali još nije dostavio cjelovit popis tražbina koje su djelomično ili u cijelosti plaćene tijekom postupka izvanredne uprave, objavljeno je u četvrtak putem Trgovačkog suda.


Sud je, naime, objavio podnesak Agrokora, s nadnevkom 18. svibnja, da je temeljem zaključka suda od 26. travnja predao sudu (17. svibnja) niz isprava, dok same te isprave nisu objavljene.


Prema podnesku, Agrokor je predao Trgovačkom sudu zapisnike s 15., 16., 17., 18. i 19. sjednice privremenog vjerovničkog vijeća, kao i ugovore o povjerljivosti s članovima tog vijeća – Kraš, Toni Raič, Knighthead Capital Management, Zagrebačka banka, uz napomenu da Sberbank of Russia (predstavnik neosiguranih vjerovnika) taj ugovor nije nikada potpisao.




Agrokor je predao i pravilnik o korištenju/priopćenju informacija, pismo o naknadama (Fee Letter) od društva Madison Pacific, pismo o zaštitnom mehanizmu (Backstop Letter) od 8. i 14. lipnja 2017. godine, pismo o obvezi angažiranja sredstava (Commitment Letter) od 8. lipnja 2017. i Commitment Letter – Side Letter od 18. lipnja 2017. godine.


Agrokor još uvijek nije dostavio cjelovit popis svih tražbina nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave, a koje su bilo djelomično bilo u cijelosti plaćene tijekom tog postupka. “Radi se, naime, o izuzetno složenom dokumentu koji sadrži popis nekoliko desetaka tisuća transakcija i to na razini svih 77 društava nad kojima je otvoren postupak izvanredne uprave i koji će biti uskoro zgotovljen, u svakom slučaju dovoljno rano u odnosu na obvezu sastavljanja popisa iz članka 43. stavka 10. Zakona (popis vjerovnika i prava glasa koji im pripadaju na ročištu za glasovanje o prijedlogu nagodbe”, obrazlaže se u podnesku Agrokora, koje u tome zastupa Tim Dolički, iz odvjetničkog društva Dolički&Partneri.


U vezi skupine “mali dobavljači” u privremenom vjerovničkom vijeću, iz Agrokora navode da, “iako je vjerovnicima iz te skupine isplaćen vrlo značajan dio tražbina” koje su nastale prije otvaranja postupak izvanredne uprave, “ne može potvrditi da su do današnjeg dana isplaćene sve tražbine tih vjerovnika”.


U podnesku se najavljuje da će se o tom pitanju moći očitovati nakon završetka popisa djelomično ili u cijelosti plaćenih tražbina tijekom postupka izvanredne uprave.


Inače, male dobavljače u privremenom vjerovničkom vijeću zastupa Mato Brlošić.


Sam podnesak Agrokor je dostavio na temelju zaključka Trgovačkog suda od 24. travnja.


Na taj se zaključak više puta pozivao i Franck, navodeći da je njime Trgovački sud pozvao izvanrednog povjerenika da u roku od petnaest dana dostavi u spis Suda očitovanje koliko je kojem vjerovniku podmireno tražbina “budući da navedeno utječe na pravo glasa kod glasovanja o nagodbi”, kao i da predloži novog člana privremenog vjerovničkog vijeća umjesto trenutnog predstavnika “malih dobavljača”.


Trgovački sud u Zagrebu danas je putem portala e-oglasna objavio i podnesak Agram Investa, koji ima nadnevak od 29. ožujka, a kojim je Agram Invest predložio da se izvanredni povjerenik i ovlaštena osobe Agrokorovih ovisnih društava očituju hoće li podnositi tužbe radi pobijanja pravnih radnji kojim su zasnovana jamstva/sudužništva/regresna prava.


“Unatoč činjenici da bi izvanredni povjerenik na svaki mogući legalan i legitiman način trebao svojim postupcima umanjiti obveze dužnika (ali i ovisnih i povezanih društava nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave) osporavajući i pobijajući svaku koja je nezakonita ili pak sumnjiva, u tom postupku izvanredni povjerenik nije pokrenuo sukladno odredbama članka 38. Zakona o postupku izvanredne uprave tužbu radi pobijanja pravnih radnji odnosno uzvodnih jamstava, a kojima su ovisna društva nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave preuzela obvezu trpljenja namirenja tuže tražbine na svojoj imovini”, obrazlaže Agram Invest.


Dodaje kako se kod tih uzvodnih jamstava “radi o pravnim radnjama koje su ponajprije pravno nevaljane u smislu općih propisa, a kojima se u svakom slučaju i remeti pravo na ujednačeno namirenje vjerovnika, odnosno kojima se pojedini vjerovnici dužnika i njegovih povezanih i ovisnih društava stavljaju u povoljniji položaj”.


Agram Invest u svom podnesku prenosi i tablicu s ugovorima o kreditima Agrokoru za koja su jamci njegova ovisna i povezana društva, primjerice Konzum, Jamnica, Ledo, Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Zvijezda.


Podsjećajući i da je 8. lipnja 2017. sklopljen roll-up ugovor, a kojim se izvanredni povjerenik i ovlaštena osobe ovisnih društava obvezuju da neće osporavati i/ili pobijati jamstva, između ostalih i iz ugovora koje su naveli u tablici, iz Agram Investa predlažu da im Trgovački sud naloži da se očituju o svojim namjerama.