U HNS-u razgovaraju o njenom odlasku

Afera putni troškovi: Sve izvjesnija smjena ministrice Zlatar Violić

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

 Ministar gospodarstva i potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak potvrdio je u ponedjeljak da se u HNS-u »intenzivno razgovara« o odlasku ministrice kulture Andree Zlatar Violić iz Vlade, dok se u stranci neslužbeno doznaje da bi u iduća dva-tri dana predsjednica HNS-a Vesna Pusić trebala razgovarati sa Zlatar Violić o nalazu Državne revizije da je uzimala predujmove za putovanja za koja nije ispostavila račune



ZAGREB – Ministar gospodarstva i potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak potvrdio je u ponedjeljak da se u HNS-u »intenzivno razgovara« o odlasku ministrice kulture Andree Zlatar Violić iz Vlade, dok se u stranci neslužbeno doznaje da bi u iduća dva-tri dana predsjednica HNS-a Vesna Pusić trebala razgovarati sa Zlatar Violić o nalazu Državne revizije da je uzimala predujmove za putovanja za koja nije ispostavila račune.


»Intenzivno se razgovara o tome. Ako je istinit nalaz Državne revizije, to se ne smije događati. To je HNS-ova odluka. Prirodno je da, ako ministrica treba otići zbog radnji koje se ne smiju raditi, mi ćemo predložiti najstručniji mogući kadar«, rekao je Vrdoljak televiziji N1.


Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je kako bi ministrica kulture Andrea Zlatar Violić trebala dati ostavku ako je točno sve što se govori zadnjih dana, ali da će o tome odlučiti premijer.





Da se u Ministarstvu kulture manipuliralo putnim troškovima vidljivo je iz nalaza revizije za 2013. u kojima se kaže da su troškovi učinjeni službenom karticom prikazani kao »ostali nepodmireni rashodi« i dijelom pokriveni naknadno, uskratom s plaće kroz više mjesečnih obroka.


Iz takvog nalaza dio je saborske oporbe u raspravi o izvješću revizije iščitao da je neopravdane troškove napravila sama ministrica i zatražio njezinu smjenu.


Nakon toga je Pusić najavila je da će ministrica, ako se optužbe pokažu točnima, »snositi sve konzekvence«, a to je televiziji N1 potvrdio i Vrdoljak.


Iz HNS-a neslužbeno poručuju da bi se u idućih dva – tri dana šefica stranke trebala sastati s prozvanom ministricom te zatražiti objašnjenje i uvid u dokumentaciju, a nakon toga će o svemu obavijestiti javnost.


Stranački kuloari, međutim, smatraju kako je teško očekivati da će Zlatar Violić ponuditi suvislo obrazloženje, s obzirom da je kao ministrica bila dužna skrbiti o proračunu koji joj je povjeren, pa ni lipa nije smjela biti nenamjenski potrošena.


Zbog toga procjenjuju da je razrješenje ministrice posve izvjesno, no o tome tko će je naslijediti ne žele nagađati, a tvrde i da se u stranci o tome još nije razgovaralo.