Ministarstvo bez objašnjenja

APSURD ILI NEŠTO DRUGO? Država dala objekte u zakup, a radnike bez posla i dalje plaća

Jagoda Marić

Među nekretninama je Kamp Uvala Slana s hotelom Klub Vala u Selcu  / Snimila: Nataša Car

Među nekretninama je Kamp Uvala Slana s hotelom Klub Vala u Selcu / Snimila: Nataša Car

Odluku o davanju nekretnina u zakup donijelo je Vladino povjerenstvo, dok ga je vodila potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Ministarstvo imovine ne odgovar na upit zašto su nekretnine išle u zakup i zašto je izabran baš Prosperus-Invest



Nedavno upozorenje Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije na apsurdnu situaciju u Clubu Adriatic koji isplaćuje plaće svojim radnicima koji ne rade, jer je država dala u zakup turističke  objekte u kojima su bili zaposleni, dok zakupci traže radnike, a država povećava kvote za strance u turizmu  skrenulo je ponovo pažnju na tu turističku tvrtku u većinskom državnom vlasništvu.


Svega ima oko te tvrtke koje  je optimistično osnovana u 2002. godine kako bi upravljala vojnim odmaralištima i donijela im svjetlu turističku budućnost, pa je tako završila u predstečajnoj nagodbi, koja je pak obustavljena, nakon čega je raspisan natječaj za njezinu prodaju, koji je pak propao. A, negdje  između ta dva postupka tvrtka je ostala bez nekoliko objekata,  što ih je vlasnik, država,  dala u zakup investicijskom fondu Prosperus – Invest, u kojem je pak država ulagač 50 posto sredstva.  Riječ je o Turističkom naselju Perna s hotelom Komodor i kampom Orebić te Kamp Uvala Slana s hotelom Klub Vala u Selcu.


Odluku o davanju tih nekretnina u zakup donijelo je Vladino Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Hrvatske, dok ga je vodila potpredsjednica Vlade Martina Dalić.  Taj se dokument može naći na Vladinim internetskim stranicama, ali ne i prethodni natječaj kojim se traži zakupac za te nekretnine.  Pojašnjenje za takav postupka u odluci ne stoji, a ni nakon dva dana nismo ga uspjeli dobiti u Ministarstvu državne imovine, pa se može samo pretpostaviti da je riječ o izravnoj pogodbi.




U Ministarstvu državne imovine pokušali smo doznati i zašto je država, odnosno Vlada, u siječnju ove godine  svoje nekretnine kojima je upravljala njezina tvrtka Club Adriatic dala Prosperus-Investu, tko je Povjerenstvu za upravljanje nekretninama predložio takvu odluku te zašto je Prosperus izabran za zakupca i kada je i je li uopće ministar državne imovine Goran Marić s njima potpisao sporazum, ali ni nakon dva dana nismo dobili odgovor na naš upit.


Zanimljivo u Prosperus-Investu je prema podacima sa sudskog registra zamjenik predsjednika nadzornog odbora Marko Delić iz tvrtke  Altera Savjetovanje, koji je angažiran kao podizvođač AlixPartnersa u Agrokoru.  


Opširnije u tiskanom izdanju…