Premijer u Bruxellesu

ANDREJ PLENKOVIĆ Novci za brodove su potrošeni, a brodova nema

Hina

»Mi nismo bježali, sa svima smo razgovarali, gledali da restrukturiranje bude održivo, da se kompanija oporavi i posluje u budućnosti«, rekao je Plenković / Reuters

»Mi nismo bježali, sa svima smo razgovarali, gledali da restrukturiranje bude održivo, da se kompanija oporavi i posluje u budućnosti«, rekao je Plenković / Reuters

»Mi smo, ova vlada, plaćali jamstva za izgradnju brodova, koji se nisu napravili. Para nema, a nema ni brodova, a država kao jamac mora platiti jer inače ne vrijedi institut državnog jamstva pa nas nitko u financijskom svijetu ne bi doživljavao«, dodaje Plenković



BRUXELLES Vlada je pokazala i pokazuje dobru volju za opstanak brodogradnje ali javnost mora znati da su plaćena državna jamstva, novci potrošeni, a brodova nema, rekao je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković govoreći u aktualnoj krizi brodogradilišta Uljanika.


»Mi nismo bježali, sa svima smo razgovarali, gledali da restrukturiranje bude održivo, da se kompanija oporavi i posluje u budućnosti«, rekao je Plenković novinarima.


»Mi smo, ova vlada, plaćali jamstva za izgradnju brodova, koji se nisu napravili. Para nema, a nema ni brodova, a država kao jamac mora platiti jer inače ne vrijedi institut državnog jamstva pa nas nitko u financijskom svijetu ne bi doživljavao«, dodaje Plenković.




Naveo je primjer jednog broda koji se dovršava na dokovima Uljanika, a koji nije napravljen na vrijeme zbog pogrešnih odluka uprave brodogradilišta. Brod se dovršava na način da je naručitelj uzeo stvar u svoje ruke, angažirao druge radnike, neke i iz Uljanika i neke kooperante te svaki dan dolazi zrakoplovom iz jedne zemlje kako bi osobno nadgledao dovršetak gradnje.


»Stoga je jako važno da javnost zna što se događa u Uljaniku«, rekao je Plenković, dodajući da se pri odlučivanju o zahtjevu za međufinanciranjem mora voditi računa o svim aspektima, između ostaloga i o fiskalnoj konsolidaciji, koju vlada uspješno provodi i što je vidljivo iz nedavnih izvješća Europske komisije.