Borba protiv kilograma

ALARM Hrvati među pet najdebljih nacija u Europi: Od posljedica viška kila umire devet od 10 ljudi!

P. N.

Reuters

Reuters



Hrvatska je među prvih pet europskih zemalja po debljini, piše RTL.


Kronične nezarazne bolesti uzrok su smrti gotovo devet od deset Hrvata. Zato je Ministarstvo zdravstva osmislilo sedmogodišnji akcijski plan kojim bi se takve bolesti sprječavalo i nadziralo. 


Jedan od ciljeva je zaustaviti porast debljine, i to aktivnostima koje će obuhvatiti baš sve dobne skupine – od djece do umirovljenika.  




Ove godine izrađen je prijedlog novog akcijskog plana za prevenciju i nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima. Jedan od devet ciljeva je borba protiv debljine.


“Provedbu Akcijskog plana pratit će i usmjeravati međuresorno povjerenstvo. Ministarstvo će u suradnji s HZJZ-om koordinirati izradu godišnjih izvješća o obavljenim aktivnostima i rezultatima koja se dostavljaju povjerenstvu i ministru zdravstva”, javljaju iz Ministarstva zdravstva o Akcijskom planu.


Grad Zagreb već zna kako. Savjetovalište za prehranu otvoreno u ožujku prošle godine. Besplatno je i namijenjeno svima.


“Sve je krenulo od udrugu za prevenciju prekomjerne težine i potporu gradskog ureda za Zdravstvo. Evo mi smo imali pilot projekt koji je vrlo uspješan, jer smo do sada u ovih godinu i pol imali skoro 1.300 savjetovanja”, ocjenjuje Kristina Beljan, voditeljica Savjetovališta za prehranu grada Zagreba.


Poziv za hitnu intervenciju je i nedavno istraživanje u kojem prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu imaju djevojčice u kontinentalnom dijelu zemlje, njih čak 31%. Dječaci s tim problemom su na obali, točnije njih gotovo 40% u Jadranskoj regiji.