Optimizam u našim redovima

AGROKOR NA ČEKANJU Guverner HNB-a Vujčić vjeruje da će nagodba biti sklopljena

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Međutim, taj proces sigurno neće biti lagan i opet ovisi o zauzimanju pozicija koje vjerovnici rade i pokretanju nekih sudskih sporova", naglasio je Vujčić, dodavši da je hrvatski bankarski sustav spreman i za najgori scenarij u Agrokoru.



ZAGREB – Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u razgovoru za Media servis kako vjeruje da će do nagodbe u Agrokoru ipak doći dodavši i kako je HNB dao točne procjene kako bi razvoj situacije u Agrokoru mogao utjecati na rast gospodarstva.


Kazao je naime kako se inicijalna procjena HNB-a od 0,2 do 0,3 posto usporavanja rasta zbog restrukturiranja koncerna pokazala točnom.


Nije međutim želio prognozirati kako će se situacija oko Agrokora razvijati, rekavši da je to pitanje odnosa vjerovnika, nagodbe koja je pred njima, ali i nekih sudskih procesa što su u tijeku, koji mogu utjecati da nagodba ode u jednom ili drugom smjeru.




Razgovor je, treba istaknuti, vođen u utorak, prije navodne neopozive ostavke izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.


Na pitanje misli li da će se nagodba postići odgovorio je potvrdno, jer je i u interesu vjerovnika da se nagode, budući da bi alternativa za njih bila loša.


“Međutim, taj proces sigurno neće biti lagan i opet ovisi o zauzimanju pozicija koje vjerovnici rade i pokretanju nekih sudskih sporova”, naglasio je Vujčić, dodavši da je hrvatski bankarski sustav spreman i za najgori scenarij u Agrokoru.


“Mi smo gledali najgori mogući scenarij, utjecaj na hrvatski bankovni sustav, za koji smo odgovorni, financijsku stabilnost, i pod pretpostavkom da imate 100 posto otpis potraživanja, da se ništa ne naplati, što je nevjerojatno jer će se nešto sigurno naplatiti, ali kada se ništa ne bi naplatilo ne samo od duga Agrokora nego od cijele grupe povezanih poduzeća, hrvatski bankarski sustav bi i dalje imao ono što mi zovemo kapitalnu adekvatnost od 23,6 posto. To je znatno više, znači kapital kojeg bi banke imale, od onoga koji minimalno potreban i to bi osiguralo da su depoziti u bankama i dalje sigurni i stabilni”, rekao je.


Po njegovim procjenama možda bi dvije banke trebale dokapitalizaciju, no stabilnost financijskog sustava bila bi osigurana.


Na brojne prozivke kako je HNB odgovoran za sve što se događalo oko Agrokora naglasio je da se HNB osjeća odgovornim što je osigurao stabilnost bankarskog sustava, što je i njegova dužnost.


Smatra da su njegovi ljudi obavili “fantastičan posao”, jer su uspjeli izolirati financijski sustav od problema u koncernu Agrokor te su na taj način osigurali da, kako god se situacija u Agrokoru rasplela, depoziti u bankama ostanu sigurni.


Guverner HNB-a otkrio je Media servisu i kako je suradnja s premijerom Andrejem Plenkovićem i Vladom vrlo dobra, ali i očekuje li reizbor budući da je u zadnjim mjesecima mandata.


“Što se tiče mog reizbora, to naravno ne ovisi o meni. U ovom je trenutku projekt uvođenja eura je pred nama. Ja jesam bio zamjenik glavnog pregovarača za ulazak u EU tako da bi na neki način, u idućih pet, šest godina ovo trebao biti dovršetak u potpunosti tog projekta, barem s naše strane kao HNB-a”, kaže Vujčić dodavši da će ipak Sabor odlučiti tko je dobra osoba da taj projekt provede.


Na dodatno pitanje što je njegova želja i bi li volio nastaviti mandat odgovorio je: “Gledajte ja ne znam nijednog, a znam puno guvernera u Europi i svijetu, koji je odbio prijedlog da bude guverner”.