Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
24. siječnja 2020.
Svemirska utrka

50 GODINA APOLA Ameri su jako željeli biti prvi mjesečari'. Na mjesec je s njima išao i žiroskop Josipa Kotnika

foto: Franjo Deranja, arhiva
foto: Franjo Deranja, arhiva
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2019. u 21:27 2019-07-20T21:27:00+02:00

U dnevnom boravku kuće Kotnik, na katu, u podu je i danas u mozaiku prikazan let Apolla 11 i njegova svemirska misija u osvajanju Mjeseca, a tu se čuva i grumen mjesečeva tla koji su američki astronauti donijeli „od tamo gore“ i darovali ga kolegi i znanstveniku dr. inž. Josipu Kotniku! 

Vrijeme je hladnoratovskog odmjeravanja „preko nišana“, barem što se tiče ovozemaljskih odnosa SAD-a i SSSR-a, a u Svemiru – totalna frka. Svemir-nemir! Utrka u osvajanju beskraja vodi se već otprije i upravo je ušla u razdoblje u kojemu se ništa neće moći, kako se čini, bez – „foto-finiša“!? Ameri preskaču neke etape, u tome nastojanju pretrčavanja suparnika zamalo „izlijeću sa staze“, ali im je lansirna rampa prije spremna za lansiranje stoljeća: upućuju Apollo 11 put dotad još ljudskom rukom – a pogotovo nogom! – netaknutog Mjeseca! Za prsa prestižu Ruse i prvi koraknu na svijetlu stranu zemljina prirodnog satelita!

Ode romantika – u beskraj!

Gustav Krklec je puno prije toga zapisao, kako mladić i djevojka sjedeći na klupi u parku, gledajući u vedro nebo, u pun Mjesec. Treperi zrak u ljetnoj noći, trepere i njih dvoje, a on će – onako moćno: - Draga bi li željela da smo sada na Mjesecu? – dok mu ona odgovara: - A što bismo onda mogli gledati odozgor? Valjda ne – Zemlju, dragi?!

Relacije su dobile nove predznake, a mali korak astronauta Neila Armstronga postao je velik za čovječanstvo, za čitavu jednu epohu. Nevjerni Tome donedavno su kopali po zlatnoj američkoj medalji što su je osvojili u toj utrci s Rusima, pa je tako došla i zlatna obljetnica osvajanja lune, da bi se shvatilo kako su američku zastavu morali razapeti na metalnu armaturu da bi se mogla vidjeti u punom formatu, jer tamo nema vjetra, a i sve ostalo je tamo gore „šest puta“ lakše!

Toga 20. srpnja 1969. godine sve su oči svijeta bile uprte u tv-prijemnike a na području bivše države u ekrane JRT-a i TV Zagreb na kojima se oslikavala glava i elegantno poprsje dr. inž. Josipa Kotnika koji je sugestivno i dinamično, stručno ali i popularno objašnjavao što se to događa – tamo gore!

kotnik3

A „tamo gore“, na današnji dan, 20. srpnja, prije pola stoljeća, Apollo 11 sletio je na Mjesec! Neil Armstrong i Buzz Aldrin bili su prvi ljudi, Amerikanci, prvi na Mjesecu! U orbiti ih je pratio i nadgledao Michael Collins. Divovska raketa Saturn V s omanjim svemirskim brodom poletjela je iz Svemirskog centra Kennedy 16. srpnja 1969. godine u 15 sati i 32 minute. Nakon četiri dana leta astronauti su uspješno obavili svoju epohalnu svemirsku misiju! Sletjeli su na Mjesec i tamo proveli 21 sat, 31 minutu i 20 sekundi, prije povratka na zavičajnu Zemlju.

Kotnikova uloga

Uz njihova Aldrina, koji ih je pratio iz orbite, istodobno ih je, također, u stopu – odavde, sa Zemlje, i iz zagrebačkog tv-studija – pratio i njihov suradnik u američkom svemirskom programu naš dr. Josip Kotnik. Njegov mali ali značajan djelić ugrađen u program Apollo, Kotnikov žiroskop, bio je bitan radi toga da bi se iz američke baze, odakle su krenuli, moglo u svako trenutku određivati položaj svemirske letjelice. Povratak trojice Amerikanaca s Mjeseca uslijedio je 24. srpnja slijetanjem na površinu Tihog oceana u 18 sati i 50 minuta.

Epohalni uspjeh osvajanjem Mjeseca uslijedio je svega osam godina nakon prvog leta čovjeka u Svemir, a to je, pak, bio Rus, Jurij Gagarin, 12. travnja 1961. godine. Uzajamno rivalstvo bilo je pokretački impuls da se čitava utrka u plavetnom beskraju još više ubrza. Amerikanci su jako željeli biti prvi „mjeečari“ i tome su uspjeli! Moonwalkeri!

kotnik4

Čovjek je još nekoliko puta posjetio i prošetao mjesečevom površinom ali tamo se nije nastanio. Bila je to prvenstveno vojna priprema za moguće baze na tom prirodnom zemljinom satelitu. Strast je tada zadovoljena, žar za prestižem je splasnuo, a na nove izlete čovjeka na Mjesec morat ćemo još malo pričekati.

Osim trojice Amera, koji su bili na Mjesecu, u povijest se – barem što se nas tiče – upisalo i ime dr. inž. Josipa Kotnika (Plaški, 1923. – Rijeka, 1990.). Ovaj elektrotehnički inženjer i astronautički stručnjak, koji jer diplomirao i doktorirao u Zagrebu, te diplomirao i na Ekonomskom fakultetu, postao je iznimno poznat na ovim prostorima gotovo istodobno kada i trojica američkih astronauta. Ali Kotnika su u američkim stručnim krugovima i u NASA-i dobro znali i otprije. Bio je cijenjen i u tadašnjim sovjetskim institutima za aeronautiku. U to delikatno hladnoratovsko vrijeme surađivao je s objema stranama – i s SAD-om i s SSSR-om!

Građanin svijeta i - Novljanin

Njegova kuća je i danas u Novom Vinodolskom, a u subotu, na 50. obljetnicu epohalnog slijetanja Amerikanaca na Mjesec bila je mjesto evokacije na dane kada se to dogodilo i kada je dr. Josip Kotnik potvrdio svoju dvostruku ulogu u američkom svemirskom programu Apollo: autorstvo inovacije žiroskopa te ostvario ulogu stručnog tv-komentatora tog događaja, prvog čovjekova slijetanja na Mjesec!

2

U dnevnom boravku kuće Kotnik, na katu, u podu je i danas u mozaiku prikazan let Apolla 11 i njegova svemirska misija u osvajanju Mjeseca, a tu se čuva i grumen mjesečeva tla koji su američki astronauti donijeli „od tamo gore“ i darovali ga kolegi i znanstveniku dr. inž. Josipu Kotniku! Kći dr. Kotnika, profesorica fizike i astrofizike dr. sc. Dubravka Kotnik-Karuza, i njezin suprug Veljko brižljivo čuvaju to Kotnikovo naslijeđe.

Populariziranje tehničkih znanosti

Nakon tog događaja koji je fascinirao svijet,. dr. Kotnik je nastavio s popularizacijom znanosti i posebice tehničkih znanosti povezanih uz astronautiku. Osim znanosti interes javnosti proširio se i na znanstveno-popularna pa i na donekle znanstveno-fantastična područja. U želji da udovolji tom interesu javnosti, Kotnik je u razmjerno kratkom razdoblju organizirao dva međunarodna kongresa Društva „Drevni astronauti“, i to u Crikvenici (1975,) i Novom Vinodolskom (1987.). U radu tih međunarodnih skupova sudjelovali su ugledni znanstvenici kao što su, primjerice, Josef F. Blumrich, američki stručnjak koji je poznat po jedinom patentu-inovaciji što je nastao na temelju njegova čitanja Biblije (sustav za fino navođenje svemirskog broda na lansirnu rampu), zatim Nijemac Harry Ruppe, te uz njih i poznati njemačko-američki raketni stručnjak Werner von Braun i mnogi drugi, pa onda i kontroverzni Erich von Dȁniken. Dr. Kotnik uspio je baš u tome: okupiti sve njih koji su se bavili letom u svemir, i to od letova, navodno, od prethistorije – poput Dȁnikena – pa do novovjekih postignuća!

Novi Vinodolski – „mali centar“ svijeta

U subotu, na 50. obljetnicu epohalnog slijetanja Amerikanaca na Mjesec, u obiteljskoj kući Josipa Kotnika okupili su se ugledni društveni djelatnici, politički dužnosnici, kulturni djelatnici. Među njima bili su gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić, akademik prof.dr. Branko Despot, sveučilišni profesor (Zagreb-Novi Vinodolski), dr. Branko Blažević, zatim prijatelji obitelji Kotnik… Velimir Piškulić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj grad tada bio – a i sada je, na ovu veliku obljetnicu – na posve određen način pravi „mali centar“ svijeta!

1

Prof. dr.sc. Dubravka Kotnik-Karuza, kći dr. Kotnika: - Zahvalna sam mojem ocu što me je potaknuo i inspirirao za mnoge dobre, visoke i plemenite ciljeve, u intelektualnom i duhovnom smislu. Moj suprug Veljko Karuza i naša djeca Marin, Ana i Petra zahvalni smo mu na ovom svemu šti nam je ostavio i vezao nas u ovaj grad, uz Novi Vinodolski.

Dr. Kotnik-Karuza predstavila je mozaik izrađen u podu dnevnog boravka kojim je prema nacrtu Jolsipa Kotnika prikazana putanja svemirskog broda Apollo 11 u svemirskom programu američkog osvajanja Mjeseca.

I anegdotalna situacija na koncu: catering.kojim su domaćini, obitelj Kotnik-Karuza počastili 60-ak uzvanika izrađen je u ugostiteljskom objektu Nava u Novom Vinodolskom, kojem je vlasnik obitelj Rakar: tata Svemir, sin Svemir i unuk kojemu je također ime i prezime – Svemir Rakar!

kotnik

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.