Šef HNB-a

Vujčić o Agrokoru: Čak i ako dođe do najgoreg scenarija, bankarski sustav će ostati stabilan

Aneli Dragojević Mijatović

Boris Vujčić / Foto: M. ANIČIĆ

Boris Vujčić / Foto: M. ANIČIĆ

Da nije bilo "lex Agrokora" imali bismo, kaže, "neko drugo rješenje, ali ono kamo je taj lex Agrokor odveo, odveo je u smjeru nekakve nagodbe što je dobro, očekujemo da će se ona ipak postići", rekao je Vujčić.



OPATIJA Ne bih htio špekulirati o nagodbi Agrokora, mi (HNB) nismo u to uključeni. Ono što ja mogu reći, da i u najgorem scenariju, čak da ne dođe do bilo kakvog rješenja, odnosno ako banke budu morale otpisati sva potraživanja, znači da nulu dobiju natrag, bankarski sustav će ostati stabilan i banke će ostati dobro kapitalizirane, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić novinarima, na pitanje o Agrokoru.


Da nije bilo “lex Agrokora” imali bismo, kaže, “neko drugo rješenje, ali ono kamo je taj lex Agrokor odveo, odveo je u smjeru nekakve nagodbe što je dobro, očekujemo da će se ona ipak postići”, rekao je Vujčić.


Na pitanje o mogućnosti kreditiranja, kaže da to “ovisi prvenstveno o tome kakvo će biti rješenje: kratkoročno sigurno hoće, a dugoročno će ovisiti o strukturi same nagodbe, no mislim da ne bi trebali imati problema ni s dugoročnim kreditiranjem”, kaže Vujčić, dodajući da su u biti najveći vjerovnici banke.




Vezano za ostavku Martine Dalić, Vujčić veli da “oni koji su bitni, a to su Vjerovničko vijeće i privremeni upravitelj, kažu da to neće utjecati na sam proces, i ja im vjerujem.”


Što se tiče utjecaja slučaja Agrokor na gospodarstvo, kaže da je procjena HNB-a u 2017. bila 0,2 do 0,3 manji BDP nego bi bio da se nije dogodio Agrokor jer su stale investicije firmi, Agrokora i svih povezanih poduzeća koja su došla u probleme.


I ove godine ocjenjuje da bi efekt na BDP mogao biti 0,2 posto, a kada dođe do nagodbe i promjene vlasništva počet će restrukturiranje kompanije koje bi moglo imati posljedice na tržište rada, kaže Vujčić koji svojim najvećim postignućem kao guvernera drži upravo to što urušavanje Agrokora nije imalo bitne negativne posljedice po bankovni sustav.