Agonija brodogradnje

Uljanik je dobio još jednu šansu: Sud u Pazinu odgodio ročište. Novo odlučivanje o stečaju – 17. svibnja

Hina

snimio Dejan Štifanić

snimio Dejan Štifanić

Odluku da se odgodi ročište za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. podržali su i predstavnici sindikata.



PAZIN – Trgovački sud u Pazinu odgodio je danas ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. i novo zakazao za 17. svibnja.


Sudac Damir Rabar prihvatio je, naime, prijedlog predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića da se pričeka odgovor odnosno konačna odluka potencijalnog kineskog partnera, koja bi trebala biti poznata za desetak dana.


Privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović kazao je kako su ispunjena oba uvjeta za pokretanje stečajnog postupka u tom krovnom društvu Uljanik grupe – nesposobnost za plaćanje i prezaduženost.




Po njegovim riječima, dug Uljanika d.d. u zadnjih mjesec dana povećan je za oko 30 milijuna kuna te je, s 31,3 milijuna koliki je bio 8. travnja, taj dug narastao na 60 milijuna kuna.


Odluku da se odgodi ročište za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. podržali su i predstavnici sindikata.


Tako je Uljanik d.d., kao i Uljanik brodogradilište i 3. maj dobio još jednu priliku za restrukturiranje uz odgodu odluke o otvaranju stečaja, iako su ispunjeni uvjeti za stečaj.


Današnje ročište je, naime, održano nakon posjeta izaslanstva China Shipbuilding Industry Corporationa Uljaniku i 3. maju i nakon što je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka za Uljanik brodogradilište, zbog mogućeg kineskog angažmana u Uljaniku i 3. maju odgođeno za 13. svibnja.


Trgovački sud u Pazinu je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. pokrenuo 6. ožujka. Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 28,2 milijuna kuna.


Prema izvješću stečajnog upravitelja Uljanika d.d. Damira Majstorovića, Uljanik d.d. ispunjava oba razloga za otvaranje stečajnog postupka – nesposoban je za plaćanje i prezadužen.


Uljanik d.d. je krovno društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik ostalih tvrtki u okviru grupe, uz izuzetak 3. maj Brodogradilišta u kojem je vlasnik 87 posto dionica.