Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
13. studenoga 2019.
Osnivač Tesle

ULAGAČI TUŽE ELONA MUSKA 'Zavarava tržište, zbog njega smo izgubili milijune'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2018. u 7:31 2018-08-13T07:31:37+02:00

Bombastična najava osnivača i izvršnog direktora Tesle Elona Muska da razmišlja o povlačenju dionica tog proizvođača električnih automobila s burze rezultirala je tužbom ulagača koji su zbog toga izgubili milijune dolara.

Musk je prošloga tjedna poručio kako razmišlja o delistiranju Tesle, ocijenivši da je to za tu kompaniju »najbolji put naprijed«.

To je najavio prvo na Twitteru, a ne putem službenih regulatornih kanala za objavljivanje za tržište važnih vijesti.

Izjavio je i kako investitori podupiru taj plan, koji zahtjeva da o njemu glasuju dioničari. Dodao je kako će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od trenutačne cijene.

Kada bi se ostvarila, bila bi to jedna od najvećih takvih transakcija u povijesti, vrijedna 72 milijarde dolara.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Tesle toga je dana skočila za 11 posto, na gotovo 380 dolara.

Premda je idućih dana cijena dionice pala, neki ulagači, koji su i prije 'igrali' na pad cijene dionice Tesle, optužuju Muska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Musk, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije točno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milijuna dolara.

Među ostalim, optužuju Muska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrijednosnim papirima i umjetno napuhali cijenu dionice Tesle.

Elon Musk, koji posjeduje petinu tvrtke, već se prije žalio na »negativnu propagandu« od strane nekih ulagača i analitičara koji 'igraju' na to da će tvrtka propasti.
Tako je kazao i da se nada kako bi delistiranjem dionica Tesle zaštitio kompaniju od znatnih oscilacija cijene dionice i pritisaka da tvrtka postiže kvartalne financijske ciljeve i donosi kratkoročne odluke kako bi umirila investitore.

Ni Musk ni Tesla nisu željeli komentirati tužbu podnesenu Saveznom sudu u San Franciscu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.