Ročište u Pazinu

Trgovački sud danas odlučuje o stečaju u Uljaniku. Koliko će na sve utjecati Plenkovićeva izjava?

Hina

Foto Duško Marušić / PIXSELL

Foto Duško Marušić / PIXSELL



Na Trgovačkom sudu u Pazinu u petak će se održati ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanik Brodogradilištem.


Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta zakazano je za 9 sati.


Taj je postupak pokrenut krajem siječnja ove godine na prijedlog Fine, koja je pritom bila navela da je Uljanik Brodogradilište 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište ima 1400 zaposlenih, podatak je iz Fininog dokumenta.




Ročište za Uljanik Brodogradilište održat će se dan nakon što je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, članu Uljanik grupe, a novo je ročište zakazao za 17. travnja.


Jučer je i premijer Andrej Plenković izjavio da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države. No, dodao je kako je Vlada otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci.


Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.


»Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci«, rekao je premijer.


Osim sudskih ročišta za 3.maj i Uljanik Brodogradilište, ročište za matičnu kompaniju grupe, Uljanik d.d., zakazano je na Trgovačkom sudu u Pazinu za 3. svibnja.