Problemi s ovrhom

Traži se rješenje za deblokadu “3. maja”, Čosić kaže da se situacija sada malo iskomplicirala

Orjana Antešić

Povlačenjem ovrhe Ćosić bi, kako kaže, kao ovlaštena osoba tvrtke, automatski počinio prekršaj prema Poreznoj i Financijskom inspektoratu



RIJEKA – Još se traži rješenje za deblokadu računa »3. maja« koja, podsjetimo, traje od prošlog petka, a temeljem odluke suda u Zadru koja je ovog puta bila u korist kooperantske tvrtke Ćosićpromex. Treći maj je, podsjetimo, prošlog listopada već imao istu epizodu s ovim kooperantom, no tada je Općinski sud u Opatiji uvažio žalbu, odnosno zahtjev riječkog brodogradilišta za odgodom ovrhe.


Prema onom što smo uspjeli saznati, intenzivno se pregovara o mogućim kompromisnim rješenjima, između ostalog, i zbog činjenice da bi do kraja ovog tjedna trećemajci trebali dobiti svoje plaće za siječanj. Već smo spomenuli kako tvrtka Ćosićpromex teško da će ovom blokadom doći do novca jer se sva plaćanja, osim radničkih plaća, odvijaju mimo računa riječkog brodogradilišta koji, istaknimo još jednom, posluje po posebnom programu.


To je i bio jedan od argumenata s kojim je Vlada nagovorena da stane iza nastavka proizvodnje u »3. maju«, pogotovo nakon iskustva s Uljanikom i milijardama kuna koje su plaćene zbog protestiranih državnih jamstava, bilo za avansne uplate brodovlasnika, bilo za kredite. U proteklim mjesecima u »3. maju« su nešto bili i zaradili od manjih poslova za treća lica, kao što je, primjerice, bila izrada sekcija, no ti iznosi nisu takvi da bi Ćosićpromex mogao u neko dogledno vrijeme naplatiti svoja potraživanja koja, prema onom što navode iz riječkog škvera, iznose oko 6,8 milijuna kuna, dok sam Mijo Ćosić, vlasnik tvrtke, pridodaje tome i kamate i tvrdi da je to sada više od 8 milijuna.




Treba spomenuti i da je Ćosiću, u paketu sa ostalim kooperantima i dobavljačima »3. maja«, isplaćeno 15 posto potraživanja, no kod Ćosića je izgleda najveći problem što je njemu sjela Porezna uprava na vrat zbog duga od neplaćenog PDV-a koji je, prema evidenciji poreznih neplatiša, koncem listopada prošle godine iznosio oko 6,7 milijuna kuna, dok ga se za još dodatnih osamstotinjak tisuća kuna teretilo da nije platio porez na dobit.


Jučer smo opet razgovarali sa Ćosićem koji je potvrdio da se s »3. majem« traži izlaz iz ove situacije. Ćosić nije negirao da je obećao skinuti ovrhu, ali je dodao da se situacija »malo iskomplicirala« na što su ga, kaže, upozorili njegovi porezni savjetnici.


Naime, povlačenjem ovrhe on bi, navodi, kao ovlaštena osoba tvrtke, automatski počinio prekršaj prema Poreznoj i Financijskom inspektoratu koja je, pak, blokirala njegovu tvrtku još početkom prošle godine.