Sve se više putuje

Svjetski turizam nastavlja pozitivne trendove, najviše putuju Azijci

Hina

Reuters

Reuters



U svjetskom turizmu se i u 2020. godini očekuje nastavak pozitivnih trendova, s rastom međunarodnih putovanja za otprilike 4 posto, pri čemu bi putovanja iz Azije i nadalje najviše rasla, a potom iz Europe i Amerike, najnovije su prognoze analitičke kuće IPK International i svjetske burze ITB Berlin.


»Unatoč političkoj i ekonomskoj nestabilnosti širom svijeta, podaci o namjeravanim putovanjima koje smo prikupili upućuju na pozitivne izglede za 2020. Iz Azije se iznova očekuje najveći porast međunarodnih putovanja, od 5 posto, što je i nešto viši rast od opće prognoze, dok bi iz Europe taj porast mogao biti 3 do 4 posto, a iz Amerike oko 3 posto«, ističu iz IPK-a, napominjući da se prognoze temelje na njihovim istraživanjima namjere u idućih godinu dana.


Slični trendovi u globalnom turizmu ostvareni su i u 2019. Iz te kuće tako iznose podatke iz zajedničke analize sa svjetskom turističkom burzom ITB Berlin, koja pokazuje da turizam u svijetu u 2019. raste, iako ne tako snažno kao prije – u prvih osam mjeseci, naime, međunarodna putovanja porasla su po stopi od 3,9 posto, što je za jedan postotni bod manji rast nego u 2018.




Takav globalni rast, po ocjeni istraživača, pokreću Azijci, kojih je 6 posto više putovalo do kraja kolovoza ove godine nego u isto vrijeme 2018., a u tome najveće ‘zasluge’ imaju kineski turisti, s 9-postotnim rastom putovanja po svijetuS druge strane, inozemna putovanja turista iz sjeverne Amerike porasla su nešto iznad prosjeka, za 4,5 posto, dok su putovanja Europljana povećana za 2,5 posto, što je nešto manje nego u 2018., a putovanja turista iz južne Amerike su pala za 3 posto.


Azija u 2019. bilježi i najveći porast broja posjetitelja među svim svjetskim regijama, od 6 posto, a s porastom ‘dolaznih’ turista od 3,5 posto slijedi ju Europa te Amerika, u koju je došlo 2 posto više turista.


Iznadprosječni porasti gradskog turizma i krstarenja


»Putovanja zbog godišnjih odmora u prvih osam mjeseci 2019. bilo je u svijetu 4 posto više nego u 2018., ali su stagnirala poslovna putovanja, u sklopu kojih imamo trend rasta MICE putovanja – kongresi, nagradna, poticajna i sl. – od 2 posto uz istodobni pad od 4 posto tradicionalnih poslovnih putovanja«, napominje predsjednik uprave IPK International Rolf Freitag.


Podaci IPK-a i ITB Berlina pokazuju da je ove godine za 8 posto u svijetu rastao i segment kratkih gradskih odmora (city break), koja u ukupnim putovanjima sada sudjeluju s oko 30 posto, dok su odmori na suncu i plaži porasli 2 posto, a krstarenja za 6 posto.


Uzimajući u obzir sigurnost u destinacijama, prema istraživanjima IPK iz rujna ove godine, većina svjetskih putnika i ove je godine Izrael, Tursku, Egipat, Jordan i Tunis svrstavala u posebno nesigurna područja, a lošu sliku imaju i SAD, Meksiko, Južna Afrika i Francuska.


Suprotno tome, Skandinavija, Švicarska, Austrija, Irska, Portugal, Australija i Kanada označena su sigurnim odredištima s niskom prijetnjom od terorizma.