Imaju plan

Što će biti s Đurom Đakovićem? U Vladi kažu da rade na višegodišnjoj održivosti poslovanja tvrtke

Hina

snimio Ivica Galović / PIXSELL

snimio Ivica Galović / PIXSELL

SDP-ov Željko Jovanović fokusirao se na zdravstvo upozorivši na svojevrsni hrvatski zdravstveni paradoks - proračun HZZO-a je sve veći, a istovremeno se stvaraju novi dugovi, liste čekanja su sve duže, a ishodi liječenja nisu bolji.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković poručio je danas da njegova Vlada radi na pronalasku rješenja koje bi zajamčilo višegodišnju održivost poslovanja tvrtke Đuro Đaković iz Slavonskog Broda.


“To nije plan bez konkretnoga”, odgovorio je Plenković zastupniku Davoru Vlaoviću (HSS) koji mu je kazao kako Brođani očekuju da Vlada pomogne toj tvrtki nakon što je dokapitalizacijom pomogla Croatiji Airlines (CA).


Ne možemo imati jak turizam bez nacionalnog avioprijevoznika


Radimo na plaći za rujan, nadam se da pamtite da smo lani dali jamstvo od 80 milijuna kuna, rekao je premijer Vlaoviću u raspravi o prijedlogu državnoga proračuna za 2020.




Ne možemo imati jak turizam bez nacionalnog avioprijevoznika, uzvratio je na Vlaovićevu opasku o pomoći CA-u, navodeći pritom kako sutra u Hrvatsku, zemlju od 4 milijuna stanovnika, dolazi 20-milijuniti turist.


I dok su zastupnici HDZ-a hvalili ponuđeni proračun, ali i cjelokupnu Vladinu gospodarsku politiku, oporba ih je žestoko kritizirala, poručujući kako ne vidi napredak o kojemu su govorili premijer i ministar financija Zdravko Marić.


Osobito oštri bili su Mostovci, kojima Plenković nije ostao dužan.


To što predlažete nije ozbiljno, to je šminka od prosječno 25 kuna mjesečno, budite hrabri podignite ozbiljno mjesečne prihode, nećemo biti uz bok Sirijcima po broju iseljenih u Njemačku, rekao je premijeru Božo Petrov.


Plenković je uzvratio da je Vlada omogućila rast plaća i u privatnom i državnom sektoru, te da je prosječna povećana za 846 kuna.


Premijer Bulju: Primitivizirate Sabor i javni diskurs


“Poštovana ekselencijo Bulj, nadaleko poznati prijavitelju, za razliku od vaših tlapnji ova Vlada vodi politiku u kojoj gospodarstvo raste”, rekao je Plenković zastupniku Miru Bulju koji mu je spočitnuo da vodi politiku 60-ih godina 20. stoljeća s obzirom na velik broj iseljenih, koji su karakterizirali te godine.


“Vaša stalna nastojanja da primitivizirate Sabor i javni diskurs, vašim ponašanjem i retorikom vraćate Hrvatsku desetljećima nazad”, odbrusio mu je Plenković.


Proračun nije korak naprijed, ocjenjuje Anka Mrak Taritaš (Glas) navodeći da nam je gospodarstvo na razini 2008., a proračun u odnosu na tu godinu veći za čak 20 milijardi kuna.


Plenković je odbacio tu usporedu rekavši da trebamo još puno raditi, ali slika nikako nije tako crna.


Za funkcioniranje HZZO-a osigurana su dostatna sredstva, na svim je akterima u zdravstvu da racionaliziraju troškove, kaže premijer.


Ivan Lovrinović (PH) optužio je Plenkovića da “rastura Hrvatsku” i obmanjuje podacima, Hrvoje Zekanović (Hrast) da se njegova Vlada zadužila za 80 milijardi kuna, a Snježana Sabolek (ŽZ) za rast troškova njegova ureda.


Marasu dvodnevna zabrana govora i udaljenje iz sabornice


Saborska rasprava o predloženom proračunu na trenutke je bila vrlo burna i često prekidana zahtjevima za stankama, a izrečeno je i nekoliko opomena.


Najteže je prošao Gordan Maras (SDP) kojemu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković zbog ponašanja u konačnici izrekao zabranu govora danas i sutra i pozvao saborsku stražu da ga udalji, no Maras je izašao sam.