Novi sukob

Slovenija blokira prijenos Mercatora na Fortenova grupu? Problem su navodni tajni planovi

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK



Slovenska vlada protivi se namjerama grupe Fortenova, nasljednice »starog« koncerna Agrokor, da trgovački lanac Mercator priključi Fortenovi sve dok se ne riješi dilema o navodnim planovima vodstva Fortenove o »razbijanju« Mercatora na više dijelova, pri čemu bi upravljanje Mercatorovim tvrtkama-kćerima u Srbiji i Bosni i Hercegovini bilo iz Ljubljane preneseno u Zagreb, objavili su u utorak neki slovenski mediji, pozivajući se na anonimne izvore.


S informacijom o navodnom »tajnom planu« Fortenove po kojemu bi Mercator nakon uključenja u Fortenovu ostao »bez svih instrumenata« upravljanja svojim tvrtkama u BiH, a osobito u Srbiji, gdje ostvaruje čak trećinu ukupnih prihoda, najprije je izišao Siol.net, medijski portal državnog Telekoma Slovenije, a prenose ga i ostali važniji mediji.Kako popodne u komentaru tvrdi Slovenski radio, više izvora u slovenskoj vladi potvrdilo je navodne namjere Fortenove čiji bi planovi mogli ugroziti slovenske dobavljače jer bi izgubili primarni položaj na policama trgovačkih centara Mercatora u BiH i Srbiji, a u sadašnjoj situaciji godišnje Mercatoru prodaju za pola milijarde eura roba.

Odluku da »stavi nogu u vrata« navodnim namjerama Fortenove koje bi smanjile utjecaj Slovenije i njenih dobavljača na Mercator, u okviru takvih planova Fortenove, izražava neslužbeno i ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.


Malo je vjerojatno da je i nedavna odluka slovenskog regulatora za tržišno natjecanje, Agencije za konkurenciju, kojom je »stari« Agrokor kažnjen globom od 53 milijuna eura zato što njegov prijašnji vlasnik Ivica Todorić regulatoru 2016. nije prijavio »zakamufliranu« kupnju tvrtke Costella, privatne tvrtke s 30-godišnjom državnom koncesijom za punjenje izvorske vode, prošla bez odobrenja slovenske vlade koja je i dalje vitalno zainteresirana za položaj slovenskih dobavljača na policama Mercatora, tvrdi slovenski radio.Zbog te situacije, navode neslužbeni slovenski izvori u medijima, svi slovenski vjerovnici još nisu dali privolu da se Mercator uključi u Fortenovu, što se najavljivalo kao siguran proces koji mora završiti do kraja ove godine.

Kako navodi Siol.net, informaciju o navodnim namjerama vodstva Fortenove da »razbije« stari Mercator na više dijelova potvrdilo je više neslužbenih izvora u Sloveniji, ali je u Fortenovi ne žele komentirati.




Iz Fortenove koju vodi Fabris Peruško nisu željeli odgovoriti na novinarska pitanja o budućnosti Mercatora u okviru Fortenove, ali je zanimljivo – dodaje portal – da za takvu eventualnu odluku ne trebaju suglasnost banaka-vjerovnica Mercatora, pa jedini instrument slovenske vlade na budući položaj Mercatora u Fortenovi ostaje nužna suglasnost vjerovnika Mercatora da se Mercator iz starog Agrokora prenese na Fortenovu jer se bez njih ta operacija ne može provesti.


Portal tvrdi da je većina vjerovnika Mercatora već dala svoju suglasnost da se Mercator priključi Fortenovi, pa čak i Nova Ljubljanska banka, ali da za sada izostaje suglasnost dviju državnih institucija koje su na listi Mercatorovih vjerovnika, a riječ je o izvoznoj banci SID u vlasništvu države, te tzv. »lošoj banci» (DUTB) koja upravlja starim nenaplativim potraživanjima.