Središnja banka

Savjet HNB-a usvojio monetarnu projekciju do 2021. godine

Hina

Boris Vujčić / Foto: S. DRECHSLER

Boris Vujčić / Foto: S. DRECHSLER

U HNB-u ističu da je monetarna politika zadržala ekspanzivni karakter, što se ogleda u dosad najvišoj zabilježenoj razini slobodnih novčanih sredstava banaka, daljnjem padu kamatnih stopa banaka i jačanju kreditne aktivnosti banaka prema poduzećima i stanovništvu



Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici održanoj u utorak usvojio je projekciju monetarne politike za razdoblje od 2018. do 2021. godine, a razmatrao je i izvješće o bankovnom sustavu za 2017. godinu, priopćili su iz HNB-a.


Kako se navodi u priopćenju, mjesečni statistički pokazatelji ukazuju na rast tekuće gospodarske aktivnosti na početku 2018. godine, nakon privremene stagnacije krajem prošle godine.


»Istodobno, nastavio se rast broja zaposlenih i pad stope nezaposlenosti, dok su se potrošačke cijene u veljači smanjile za 0,1 posto u odnosu na siječanj, a na godišnjoj razini inflacija usporila na 0,8 posto zbog smanjenja godišnje stope promjene cijena prerađenih prehrambenih proizvoda i energije«, stoji u priopćenju.




U HNB-u ističu da je monetarna politika zadržala ekspanzivni karakter, što se ogleda u dosad najvišoj zabilježenoj razini slobodnih novčanih sredstava banaka, daljnjem padu kamatnih stopa banaka i jačanju kreditne aktivnosti banaka prema poduzećima i stanovništvu.


»U posljednjem je tromjesečju 2017. zabilježeno pogoršanje salda tekućeg i kapitalnog računa platne bilance i porast neto inozemne zaduženosti, no unatoč tome na razini cijele 2017. godine višak tekućeg i kapitalnog računa se dodatno povećao te je nastavljen trend smanjenja vanjskog duga. Tijekom 2017. ostvarena je zamjetna fiskalna prilagodba, a dostupni podaci upućuju da su povoljna kretanja obilježila i početak 2018. godine«, poručuju iz HNB-a.


Savjet HNB-a odobrio je i pripajanje Prve stambene štedionice Zagrebačkoj banci. Također, dana je suglasnost da Željka Surač ponovno dobije mandat predsjednice, a Marino Rade člana uprave Karlovačke banke, kao i da Csaba Soos dobije mandat predsjednika uprave Sberbank d.d. Zagreb.


Savjet se suglasio i s imenovanjima Andreja Kopilaša za predsjednika i Elvisa Mališa za člana Uprave Slatinske banke, kao i da se Damiru Špremu obnovi mandat na mjestu predsjednika, a Slavici Matić na mjestu članice uprave HPB – Stambene štedionice.