Uskoro rasplet

SVATKO ĆE SVOJIM PUTEM “3. maj” se izdvaja iz Uljanika, u igri su dva europska ulagača

Orjana Antešić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U novoj inačici plana restrukturiranja Uljanika prvi put »3. maj« se sagledava kao samostalni gospodarski subjekt za koji će se u jednom trenutku pojaviti kupac, odnosno novi strateški partner, kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat



RIJEKA Uprava Uljanika danas će u Ministarstvo gospodarstva dostaviti novi plan spasa za pulske navoze, u kojem se prvi put sagledava i »3. maj« i to na način da se riječko brodogradilište izdvaja iz Uljanik grupe.


Da riječki škver mora i treba van iz Uljanikovog sustava nije, doduše, ništa novo, međutim, važno je što to sada postaje sastavni dio odnosno, bolje rečeno, jedno od ishodišta Uljanikovog programa restrukturiranja. Drugim riječima, da bi se riječki i pulski navozi pokušali spasiti potrebno je da idu odvojenim putevima i to će se sada elaborirati i na papiru.


Kako doznajemo, u igri je i opcija da se »3. maj« odvoji od Uljanika i prije nego što krene proces restrukturiranja pulskog brodogradilišta, sve ovisi o ponudi i volji zainteresiranih ulagača za »3. maj«.




Ministar gospodarstva Darko Horvat prilikom jučerašnjeg posjeta riječkom brodogradilištu otkrio nam je da postoje dva ozbiljnija potencijalna ulagača za »3. maj«.


Jedan od njih je i talijanski Fincantieri od kojeg u Ministarstvu gospodarstva upravo ovih dana očekuju da se konkretnije izjasne oko svojih namjera sa riječkim brodogradilištem.


Za drugog potencijalnog ulagača uspjeli smo doznati tek da je riječ o jednom drugom brodogradilištu iz Europske unije.


Puna tri sata potrajali su jučer riječki susreti ministra Horvata s upravama »3. maja« i Uljanika, prevođenih Giannijem Rossandom te trećamajskim sindikatima, a prisutni su bili i župan Zlatko Komadina te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


– U ovom trenutku imamo obećanje Uprave Uljanika da će sutra dostaviti novu inačicu programa restrukturiranja koja će biti usklađena sa svim upitima i primjedbama iz Bruxellesa. Nadam se da će se ovo obećanje vjerodostojno i ispuniti te da smo anulirali sve nesuglasice koje su dosad javljale na relaciji između Uljanika, kao izrađivača plana, i Europske komisije. Kad utvrdimo da je taj plan usklađen s naputcima iz dosadašnje neslužbene komunikacije sa Europskom komisijom, odaslat ćemo ga onda i u službenoj formi u Bruxelles, a nakon toga zamoliti kolege iz direktorata koji prati zaštitu tržišnog natjecanja da što prije dobijemo verifikaciju programa ili eventualna dodatna pitanja na koja će trebati dati odgovor, rekao je Horvat.


Na upit novinara vjeruje li da je moguće napraviti program restrukturiranja Uljanika koji će biti održiv i smislen, s obzirom na dubioze koje se mjere u više od tri milijarde kuna, ali i sve tanju knjigu narudžbi zbog otkazivanja ugovora, ministar Horvat nije konkretno rekao ni da ni ne, samo je ponovio da Vlada neće dati suglasnost na plan koji ih ne uvjeri u svoju održivost. Što u tom slučaju, htjeli su čuti novinari, ali ministar je izbjegnuo spomenuti riječ stečaj.


– U novoj inačici plana restrukturiranja Uljanika prvi put »3. maj« se sagledava kao samostalni gospodarski subjekt za kojeg će se u jednom trenutku pojaviti kupac odnosno novi strateški partner, kazao je Horvat.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…