Revidirano izvješće kompanije

Rimac Automobili prošle godine u gubitku od 43 milijuna kuna

P. N.

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

"Značajna ulaganja u dugoročno strategiju i korištenje većine kapaciteta na internim razvojima čiji povrat je dugoročan, razlog su zašto je Društvo 2017. godinu završilo s gubitkom nakon poreza od 43.358.437 kuna. No kako je već ranije spomenuto, to je rezultat svjesne odluke ispunjavanja dugoročnih ciljeva nauštrb kratkoročnih financijskih rezultata te su s takvom strategijom dioničari i Uprava Društva usuglašeni”, navodi se u izvješću



Rimac Automobili prošlu godinu završili su s gubitkom od 43,4 milijuna kuna, pokazuje revidirano izvješće kompanije, a iz uprave gubitak objašnjavaju ulaganjima koja nemaju brzi povrat, ali bi trebala osigurati realizaciju dugoročne strategije razvoja, piše portal Index.


“Zbog strateškog fokusa na interni razvoj, tijekom 2017. Društvo je odbijalo kratkoročne poslovne prilike i potencijalne projekte s raznim proizvođačima automobila kako bi postojeće kapacitete moglo usmjeriti na vlastiti razvoj. Razvoj automobila i njihovih komponenti je tehnički vrlo kompleksan, dugotrajan i kapitalno intenzivan proces na koji je vodstvo Društva spremno, jednako kao i njeni vlasnici… Značajna ulaganja u dugoročno strategiju i korištenje većine kapaciteta na internim razvojima čiji povrat je dugoročan, razlog su zašto je Društvo 2017. godinu završilo s gubitkom nakon poreza od 43.358.437 kuna. No kako je već ranije spomenuto, to je rezultat svjesne odluke ispunjavanja dugoročnih ciljeva nauštrb kratkoročnih financijskih rezultata te su s takvom strategijom dioničari i Uprava Društva usuglašeni”, navodi se u izvješću.


Poslovni prihodi Rimac Automobila prošle godine iznosili su 57,2 milijuna kuna, što je značajan rast u donosu na 2016., kada su iznosili 35,7 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u 2017. iznosili su 44,8 milijuna kuna, što je također rast u odnosu na godinu ranije, kada su iznosili 32,4 milijuna kuna.




No prošle godine došlo je do velikog rasta rashoda s 35,5 milijuna kuna, na preko 108 milijuna.


Rimac Automobili prošlu godinu završili su s 232 zaposlenika, a u prvih šest mjeseci ove godine broj zaposlenih porastao je za više od 130.


Prošle godine osigurali su investiciju od 27 milijuna eura kineskog Camel Groupa, a ove godine dodatnih 16,8 milijuna eura uložio je Porsche Engineering Group.