Novo istraživanje

Recikliranje fosfora može dovesti do poljoprivredne neovisnosti država Europe

P. N.

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com



Fosfor je ključan za oplodnju usjeva, a budući da bi njegova opskrba u budućnosti mogla biti ograničena, istraživači su utvrdili potencijal za alternativni izvor – njegovo recikliranje.


Većina fosfornog gnojiva potječe od neobnovljivih resursa fosfatnih stijena koje se nalaze u Kini, SAD-u, Maroku i Zapadnoj Sahari.


Prema trenutnim podacima, Kina i Sjedinjene Države procjenjuju da svaka posjeduje količinu fosfora za oko 30 godina opskrbe, navodi portal znanstvenog časopisa Nature.




Većina zemalja su neto uvoznici minerala. Stephen Powers sa sveučilišta Washington State u Pullmanu i njegovi kolege mapirali su mjesta gdje se uzgoj usjeva odvija u neposrednoj blizini područja s velikom populacijom stoke ili ljudi; regije prepune gnojiva, otpada od hrane, otpadnih voda ili otpadnih voda koje se mogu reciklirati.


Analiza tima pokazala je da je 72 posto kultiviranih područja bogato gnojivom i 68 posto naseljenih kultiviranih područja u zemljama koje su jako ovisne o uvozu fosfora, uključujući Indiju, Brazil i veći dio Europe.


Navedeno sugerira, kažu autori, da bi se te zemlje mogle okrenuti prema poljoprivrednoj neovisnosti i održivosti hrane recikliranjem fosfora iz vlastitog otpada.