CERP

Prihvaćena ponuda mirovinskih fondova za crikvenički Jadran, “teška” dvjestotinjak milijuna kuna

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

»Za Hotele Maestral ponudu češkog J&T IB Capital Marketsa Upravno vijeće je odbacilo jer, iako su ponudili početnu cijenu za dionice, očekivali smo viši iznos za ulaganja, s obzirom da se radi o dubrovačkoj hotelskoj kući na atraktivnoj lokaciji. Slijedi skoro raspisivanje novog natječaja, pri čemu će se voditi računa da se dobiju dobre ponude«, kažu iz CERP-a



Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) prihvatilo je zajedničku ponudu Valamar Riviere i AZ fonda za kupnju Hotela Makarska, kao i ponudu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste za crikvenički Jadran, dok je za Hotele Maestral ponudu odbacio i uskoro će raspisati novi natječaj, doznaje se iz CERP-a.


Te je odluke Upravno vijeće CERP-a usvojilo na sjednici u četvrtak ovoga tjedna, a iz CERP-a ističu zadovoljstvo što su za Hotele Makarska i crikvenički Jadran dobili dobre ponude koje su i prihvatili.


»Za Hotele Maestral ponudu češkog J&T IB Capital Marketsa Upravno vijeće je odbacilo jer, iako su ponudili početnu cijenu za dionice, očekivali smo viši iznos za ulaganja, s obzirom da se radi o dubrovačkoj hotelskoj kući na atraktivnoj lokaciji. Slijedi skoro raspisivanje novog natječaja, pri čemu će se voditi računa da se dobiju dobre ponude«, kažu iz CERP-a.




Podsjećaju da se za gotovo 69 posto državnog udjela u Maestralu tražilo početnih 114,2 milijuna kuna, koliko je i ponudio češki J&T, koji je ujedno i jedini dostavio obvezujuću ponudu za tu kupnju.


Hoteli Makarska pak našli su kupca nakon više od deset godina pokušaja prodaje državnog udjela od 55,5 posto, za što je kompanija Valamar Riviera, koja u tome djeluje zajedno sa AZ mirovinskim fondom, ponudila 172,6 milijuna kuna ili oko 22,6 milijuna kuna više od početno tražene cijene za te dionice. Najavili su znatna ulaganja u Makarskoj, no, ni iz CERP-a sada ni iz Valamara do sada nisu otkrili koliko točno planiraju uložiti.


Crikvenički Jadran, za koji je rok za predaju ponuda bio produljivan, prema novoj odluci Upravnog vijeća CERP-a također je našao strateške partnere u mirovinskim fondovima PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi, koji su u zajedničkoj ponudi za za kupnju 70,7 posto državnog udjela u toj hotelskoj kući ponudili 199,8 milijuna kuna ili gotovo 6 milijuna kuna više od početno traženih, uz obvezu da će dokapitalizirati Jadran s 200 milijuna kuna.


U međuvremenu, Jadran je dobio novog predsjednika Uprave Peru Matića, koji je na toj poziciji zamijenio Dina Manestrea.