Vidoje Vujić

Predsjednik HGK Rijeka: Opstanak brodogradnje kakvu imamo, teško je s ekonomskog ili stručnog aspekta opravdati

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Na pitanje, je li dakle protiv intervencije i pomoći Vlade, kaže, da nije protiv intervencije vlade, odnosno da je za to da se brodogradnja mora spasiti, ali moraju, kaže, "postojati jasna pravila igre za što se daje, u što se daje, jer država to smo mi: ako damo na jednoj strani, to će faliti na drugoj."



RIJEKA – Gospodarstvo Primorsko-goranske županije lani je pozitivno poslovalo, te ostvarilo veći izvoz od uvoza, a na pitanje novinara koliki je u tome udio brodogradnje, te što bi za regiju značio njen eventualni kolaps, predsjednik HGK-Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić rekao je da je “brodogradnju kakvu sada imamo teško s ekonomskog ili stručnog aspekta opravdati da to treba opstati.”


– Brodogradnja je sigurno nešto što Hrvatskoj treba, s čime ona ima dovoljno iskustva, pameti, infrastrukturu, dobru tržišnu pozicioniranost, no za brodogradnju jedan od najvećih problema jest da je mi nismo restrukturirali i da je nismo sanirali onako kao što je trebalo. U brodogradnju se uložilo preko 30 milijardi, to kad izračunate je skoro 60 tisuća radnih mjesta, i brodogradnja bi mogla opstati na nekom drugom konceptu razvoja, da ne bude ovisna toliko o državi, o poticaju, jer toga nema, ne može biti vreća do dna, nama treba održiva brodogradnja, ali to je tema za neki drugi sastanak, kazao je Vujić novinarima danas u riječkoj Komori, na marginama sastanka s predstavnicima lokalne samouprave PGŽ.


Na pitanje, je li dakle protiv intervencije i pomoći Vlade, kaže, da nije protiv intervencije vlade, odnosno da je za to da se brodogradnja mora spasiti, ali moraju, kaže, “postojati jasna pravila igre za što se daje, u što se daje, jer država to smo mi: ako damo na jednoj strani, to će faliti na drugoj.”




– I taj novac koji je spaljen u brodogradnji, nije nimalo mali, i moramo s te strane… Drugo je što sam ja emotivan i što sam duboko uvjeren da i 3. maj i Uljanik mogu opstati da imaju svoje mjesto na tržištu, ali se ne može pojavljivati svake tri godine: “Čujte, dajte, mi smo u gubicima”, a kad se nešto dogovara, ugovora ili radi, onda drugog nikog nema. Dakle, vlasnik mora biti odgovoran, a tamo je država mali vlasnik, rekao je Vujić. Na pitanje, ima li neki prijedlog, kaže da nema, jer to nije tema.


– Pripremam sastanak na temu brodogradnje, i izaći ćemo tada s određenim prijedlozima. Ovdje je teško Vladi, a vjerujem i upravi, u najtežem položaju su sigurno radnici koji su ostali bez plaće i koji su u tome najmanje krivi. Ali, pustimo emocije, struka je struka i ona se mora pitati. Ja sam za to da se podrži ono što je održivo. Ono što se ne može održati, ne treba postojati na tržištu, zaključio je Vujić.