Škver u Martinšćici

POŽELJNA UDAVAČA Nakon Talijana, udjele u Lencu kupuju i mirovinci, a spominje se i dolazak američkog fonda

Orjana Antešić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Taj novi vlasnik, ili možda opet više njih, morat će sa Sindikatom metalaca potpisati sporazum u kojem će jamčiti da će zadržati našu djelatnost i dalje je razvijati, kao i radna mjesta te visoku razinu kolektivnih prava koju smo postigli s našim sadašnjim vlasnicima – kaže Damir Bačinović



Kao što smo jučer objavili, napuljska Palumbo grupa u početnom je preslagivanju vlasničke strukture u brodogradilištu »Viktor Lenac« uspjela kupiti najveći broj dionica, čime su postali treći po vlasničkom udjelu. Trenutno raspolažu sa 14,13 posto udjela za koji su, prema nekim pretpostavkama, dosad izdvojili oko 21 milijun kuna. Do ovog su stigli tako da su najprije kupili oko 4,5 posto dionica od Uljanika dok su drugi, veći paket, koncem prošlog tjedna kupili od zadarske Tankerske plovidbe.


Sve upućuje da su napuljski brodograditelji, odnosno obitelj Palumbo, jako zainteresirani i za većinski paket vlasništva nad brodogradilištem u Martinšćici. Interes koji pokazuju za »Lenac« nije od jučer, njihovi kontakti i vrzmanja oko ovog brodogradilišta datiraju mjesecima unazad.


Da je interes Talijana velik, upućuju i zasad nepotvrđene informacije prema kojima je vrh Palumbo grupe za idući tjedan najavio mogućnost dolaska u »Lenac«.




Ipak, bez obzira na respektabilan vlasnički udio kojim Palumbo u ovom trenutku raspolaže, još je neizvjestan put do stjecanja većinskog kontrolnog paketa dionica u ovom kvarnerskom brodogradilištu koje je, podsjetimo, lanjsku godinu zaključio s rekordnom dobiti od 37 milijuna kuna.


Prodaja paketa od po 9 posto od strane Uljanika i Tankerske bila je samo uvod, zagrijavanje, a sada slijedi prava »igra« za koju i drugi ulagači pokazuju intenciju uključiti se.


Već određeno vrijeme šuška se o određenom američkom fondu, ali oni zasad nisu »iskeširali« ni kupili ni jednu dionicu »Lenca«, ali zato jesu domaći mirovinski fondovi, odnosno Erste Plavi koji su od jučer vlasnici 4,5 posto dionica »Lenca« koje su kupili iz Uljanikovog portfelja.


U Sindikatu metalaca pomno prate razvoj događaja oko »Viktora Lenca« koji su se, nakon razdoblja zatišja koje je uslijedilo nakon što su čelni ljudi Tankerske i Uljanika najavili prodaju svojih udjela, sada počeli razvijati velikom brzinom. Poruka ovog sindikata vrlo je jasna, ako je suditi prema riječima tamošnjeg povjerenika Sindikata metalaca Damira Bačinovića.


– Ovaj sindikat uspio se izboriti za opstojnost »Lenca« u njegovim najtežim trenucima i agoniji stečaja. Sigurno je da danas, kada ovo brodogradilište uspješno posluje i razvija se, nećemo dozvoliti ulazak bilo čijih i bilo kakvih špekulantskih namjera. Činjenica je da se ova kombinacija Tankerske plovidbe i Uljanika, koji su nas preuzeli u stečaju, pokazala jako dobrom za »Lenac«, o čemu svjedoče i rezultati koje smo postigli u posljednjih deset godina koji su ovo brodogradilište ponovno uvrstili na listu naših najuspješnijih domaćih tvrtki, sa međunarodnim ugledom. Vjerujem da će naši, još uvijek aktualni vlasnici, pokazati jednaku dozu odgovornosti i u svojim sljedećim potezima – poručuje Bačinović.


Sada je vrijeme da se uzme kratki predah, da svi zajedno sjednemo za stol, da vidimo i razjasnimo planove potencijalnih novih vlasnika i njihove namjere. Uvjeren sam da ćemo na taj način doći do najboljeg rješenja za »Lenac« i njegovih 500 radnika.


Taj novi vlasnik, ili možda opet više njih, jer ne bi trebalo isključiti kombinaciju domaćeg i stranog kapitala, morat će sa Sindikatom metalaca potpisati sporazum u kojem će jamčiti da će zadržati našu djelatnost i dalje je razvijati, kao i radna mjesta te visoku razinu kolektivnih prava koju smo postigli s našim sadašnjim vlasnicima – kaže Bačinović.


Predsjednik Uprave »Lenca« Aljoša Pavelin kaže da iskazani interes investitora samo potvrđuje »da radimo dobar posao i da tržište to prepoznaje«.


– Dodatnu težinu daje to što je investitor iz branše i zato želim vjerovati da je Palumbo grupa ušla u ovu transakciju upravo iz razloga jer vide taj potencijal »Lenca«. Uvijek nastojim vidjeti pozitivno u promjenama koje se događaju, pa iz te perspektive pokušavam promatrati i ulazak Palumba u vlasničku strukturu »Lenca«.


Taj ulazak može značiti priliku da se stvori i aktivira poprilična sinergija u smislu spajanja baza klijenata, združivanja kompetencija, boljeg iskorištavanja proizvodnih kapaciteta i učinkovitije logistike – komentirao je Pavelin.


Aljoša Pavelin / Foto: D. ŠKOMRLJ


Aljoša Pavelin / Foto: D. ŠKOMRLJ



Sve upućuje da će sada nastati kratko zatišje pred novi, glavni val preslagivanja vlasničkih udjela odnosno prodaje preostalih paketa dionica od strane Zadrana i Puljana.


Zasad i jedni i drugi iz svojih sjedišta deklarativno poručuju da će, kao i dosad, u svakom sljedećem koraku voditi računa o tome što je najbolje za »Lenac« i njegove radnike.