Novi problemi

PGŽ protiv plutajućeg LNG terminala: “Prihod Zagrebu, rizik i zagađivači nama”

Tihana Tomičić

Marko Boras Mandić, Foto: S. DRECHSLER

Marko Boras Mandić, Foto: S. DRECHSLER

Nismo protiv investicija, dapače, ali prema jasnim zaključcima iz javne rasprave, a oni ne uključuju plutajući terminal. Idemo tri koraka unatrag, možda zato jer još ima problema sa zemljištem pa je korištenje mora za Vladu lakši put, rekao je Marko Boras Mandić



RIJEKA –  Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić izjavio je da se Županija protivi gradnji plutajućeg LNG terminala kod Omišlja. Iako se već niz mjeseci zna da se Vlada odlučila za plutajući terminal, u Županiji su tek sada objavili da je to za njih neprihvatljiv projekt.


– Priča se vratila na početak – unatoč našem prostornom planu i dvjema javnim raspravama na kojima je utvrđeno da se zalažemo za kopneni terminal, sad smo opet na početku sa idejom o plutajućem terminalu i Vlada je praktički poništila sve za što su se naši građani u tom procesu bili zauzimali, rekao je Boras Mandić.


Podsjetio je da projekt predviđa da brod-terminal bude dug 300 metara, širok sto, te visine 17 katova.




»To sigurno znači da će biti itekako vidljiv, za razliku od ukopanih tankova koji su se dosad za kopneni terminal spominjali. Jasno je i kakav će to vizualni efekt imati, kao i efekt buke, a da o problemu hlađenja mora i ne govorimo«, rekao je Boras Mandić.


Upozorio je i na negativne gospodarske učinke s obzirom da će sjedište tvrtke biti u Zagrebu.


– Prihodi od poreza na dobit i poreza na dohodak njima, a rizici nama, rekao je.


Dodaje da Gorski kotar trpi stotine kilometara plinovoda i drugih instalacija, a ništa od toga nema, nego je dapače prisiljen »žicati« novac od države, a sada će se isto dogoditi i Kvarneru.


– Jedino što će ovdje ostati jest 11.000 kuna komunalne naknade Općini Omišalj, upozorio je.


– Ne možemo se oteti dojmu da je u 25 godina ova država sve industrije namjerno maknula iz Dalmacije, kojoj ostaje turistički prihod, a sve zagađivače dala nama. HEP još nije prešao na plin, Rafinerija Urinj ispušta neki čudan crni dim, imamo tu i Plomin i Janaf, a evo sad i plutajući LNG terminal nasred Kvarnera. Taj rizik ne želimo prihvatiti, rekao je Boras Mandić.


Na pitanje je li Županija donijela neku novu konkretnu odluku o tome, odgovorio je negativno, ali je kazao da je na sastanku s potpredsjednicom Vlade Marinom Dalić bilo o tome riječi.


– Nismo protiv investicija, dapače, ali prema jasnim zaključcima iz javne rasprave, a oni ne uključuju plutajući terminal. Idemo tri koraka unatrag, možda zato jer još ima problema sa zemljištem pa je korištenje mora za Vladu lakši put, rekao je na kraju Marko Boras Mandić.