Otvaranje tržišta

Njemački energetski div E.ON ulazi u Hrvatsku?

Bojana Mrvoš Pavić

Prvi, inicijalni sastanak na tu temu s E.ON-om već održan, dok se slijedeći, sa konkretnijim potezima, očekuje uskoro. 



ZAGREB Njemački energetski div E.ON Ruhrgas zainteresiran je za ulazak na hrvatsko tržište opskrbe plinom – potvrdio je našem listu potpredsjednik Vlade zadužen za investicije Domagoj Ivan Milošević, napominjući kako je prvi, inicijalni sastanak na tu temu s E.ON-om već održan, dok se slijedeći, sa konkretnijim potezima, očekuje uskoro. 


»E.ON je na našem prvom sastanku iskazao ozbiljan interes za dolazak u Hrvatsku. Fukushima je svuda u svijetu promijenila pogled na energetiku, ponovno u prvi plan dolazi plin, pa i velike tvrtke poput E.ON-a pokazuju interes za nove projekte«, kazao je Milošević.   


Javi li se E.ON hrvatskoj Vladi s konkretnijim prijedlozima, kako očekuju na Markovom trgu, Ina će, odnosno njena tvrtka »Prirodni plin«, prvi put dobiti konkurenciju. Na pitanje jesu li, moguće, inicijalni razgovori s E.ON-om potaknuti višemjesečnim sukobom Vlade i MOL-a oko Ine, Milošević odgovara niječno, napominjući kako to nipošto nema veze jedno s drugim.




Činjenica je, međutim, da Vlada, koja od Ine, odnosno MOL-a još nije otkupila tvrtku »Prirodni plin«, upravo sada, u jeku bitke za Inu, u Hrvatsku dovodi konkurenciju MOL-u, usput tako opovrgavajući i napise prema kojima novi, i vrlo skup, interkonekcijski plinovod između Hrvatske i Mađarske stoji prazan. Plinovod, u kojeg je država uložila pola milijarde kuna, otvoren je u siječnju ove godine, no još nije u upotrebi.