Naftni gigant

Najvrednija kompanija u svijetu: Vrijednost Saudi Aramca premašila 2.000 milijardi dolara

Hina

REUTERS

REUTERS

Prodaja dionica Aramca kamen je temeljac ambiciozne strategije princa Mohammeda koji želi restrukturirati gospodarstvo ovisno o nafti usmjeravanjem ogromnih iznosa u megaprojekte i neenergetske sektore, poput turizma i zabave



Tržišna kapitalizacija saudijske državne naftne kompanije Saudi Aramca premašila je u četvrtak ciljanih 2.000 milijardi dolara zahvaljujući skoku cijena dionica drugi dan zaredom.


Cilj je odredio prijestolonasljednik Mohammed bin Salman koji je prije četiri godine prvi puta u javnosti spomenuo ideju o početnoj javnoj ponudi (IPO) Aramcovih dionica.


Investitori su uglavnom bili skeptični, napominje AFP.




Dionice Aramca skočile su u četvrtak ujutro 9,7 posto, na 38,60 rijala (10,3 dolara) da bi potom njihov rast blago usporio. Jučer su poskočile 10 posto.


Time je tržišna kapitalizacija naftnog giganta premašila 2.000 milijardi dolara, u odnosu na 1.700 milijardi određenih u IPO-u. Aramco je time postao najvrednija kompanija u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji.


Dionicama Aramca trguje se na saudijskoj burzi Tadawul, koja se zatvara u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu. Tokom dana njihova cijena smije oscilirati najviše 10 posto.


Današnja je trgovina na Tadawulu bila među najprometnijima u povijesti tog tržišta budući da je vlasnika promijenilo oko 400 milijuna Aramcovih dionica, ukupno vrijednih više od četiri milijarde dolara.


Četvrtak je zadnji trgovinski dan u ovom tjednu tjednu u muslimanskoj Saudijskoj Arabiji. Trgovanje se nastavlja u nedjelju.


Prodaja dionica Aramca kamen je temeljac ambiciozne strategije princa Mohammeda koji želi restrukturirati gospodarstvo ovisno o nafti usmjeravanjem ogromnih iznosa u megaprojekte i neenergetske sektore, poput turizma i zabave.


Očekuje se da će 25,6 milijardi dolara od Aramcova IPO-a biti usmjereno u državni stabilizacijski fond radi ulaganja u mega projekte, navodi AFP.