IMD

Na ljestvici digitalne konkurentnosti ispred Hrvatske su i Jordan, Meksiko i Južna Afrika

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters



ZAGREB, 26. rujan 2019. – Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je rezultate izvješća „IMD – Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti 2019.“. Hrvatska je u ovom izvješću zauzela 51. mjesto od ukupno 63. vodeće svjetske ekonomije što je pogoršanje pozicije za 7 mjesta u odnosu na prošlu godinu. Ispred Hrvatske su i Jordan, Meksiko i Južna Afrika, a daleko nam je pobjegao, primjerice, Kazahstan.


Treću godinu za redom, IMD – Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti mjeri sposobnost i spremnost zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije kao ključnog pokretača ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu.


Temelji se na analizi 3 faktora: znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost. Svaki od ova tri faktora podijeljena su u 3 pod faktora koji sadrže ukupno 50 kriterija. Za istraživanje digitalne konkurentnosti koriste se statistički podaci (2/3) i podaci prikupljeni u istraživanju mišljenja gospodarstvenika (1/3) koje je provedeno u veljači i ožujku ove godine.




Faktor Znanja odnosi se na nematerijalnu infrastrukturu koja naglašava proces digitalne transformacije kroz spoznaju, razumijevanje i učenje novih tehnologija. Tehnološki faktor procjenjuje cjelokupni kontekst kroz koji je omogućen razvoj digitalnih tehnologija (zakonodavni okvir u skladu s tehnologijom, dostupnost kapitala za ulaganja i tehnološka infrastruktura). Faktor Spremnosti za budućnost ispituje stupanj usvajanja tehnologije od strane Vlade, gospodarstva i društva općenito.


Digitalna tehnologija ne utječe samo na uspješnost poslovanja, već i na pripremu zemlje za promjene u budućnosti. Nacionalne vlade širom svijeta ulažu velika sredstva u svoju digitalnu ekonomiju kako bi omogućile stvaranje novih vrijednosti i omogućavanje prosperiteta zemlje.


„Značajan pad od 7 mjesta na najnovijoj ljestvici digitalne konkurentnosti pokazuje pravi problem Hrvatske: nespremnost na usvajanje tehnologija i stvaranja poticajnog okruženja za držanje koraka s globalnim i posebno digitalnim razvojem.


Rezultat je upozorenje za društvo u cjelini jer ukazuje na nedovoljnu spremnost za budućnost, što u najvećoj mjeri pogađa naše mlade generacije. Stoga je krajnje vrijeme da aktiviramo sve svoje resurse na iznalaženju rješenja koja će bitno ubrzati naš razvoj i tako osigurati bolju konkurentnu poziciju Hrvatske“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.


Na vrhu ljestvice digitalne konkurentnosti je SAD, a slijede Singapur, Švedska, Danska, Švicarska, Finska, Hong Kong, Norveška i Republika Koreja. Izvješće pokazuje da su znanje i agilnost i dalje od iznimne važnosti za digitalnu konkurentnost.