Atrakcija na moru

Slovenskoj Adriatic Europi Lošinjska regata u novom terminu

Bojan Purić

Pobjednički krstaš »Adriatic Europa«

Pobjednički krstaš »Adriatic Europa«



MALI LOŠINJ Slovenska posada krstaša »Adriatic Europa«, na čelu s iskusnim kormilarom Dušanom Puhom, pobijedila je na 36. lošinjskoj regati, prvi put održanoj u novom terminu – sredinom rujna, umjesto početkom kolovoza kao dosad.


Natjecale su se 34 posade, podijeljene prema duljini brodova u osam skupina. Prvi dan održano je navigacijsko jedrenje sa startom iz luke Mali Lošinj, okretom oko bove postavljene ispred lučice otoka Suska, zatim oko bove na Žaliću (Borik) na jugozapadnoj strani otoka Lošinja te povratkom u luku Malog Lošinja. Drugi dan bio je atraktivniji za publiku jer su jedrilice bile na štap-jedrenjima u samoj luci pa se prolazak brodova u nekim trenucima mogao pratiti s doslovno nekoliko metara udaljenosti od obale.


Osim »Adriatic Europe«, pobjednici po grupama su »Rield Aerospace« kormilara Uroša Žvana iz Slovenije u drugoj, »Orca« Davora Zaninija u trećoj, »Aurora Pirnar« Slovenca Igora Orlova u četvrtoj, »Cubalibre 2« Damira Viskovića u petoj, »Eloa« kormilara Igora Ružića u šestoj, »Wild Devil Baby« Bena Jelića u sedmoj te »Portanka 341« Waltera Marelje u osmoj grupi.




U novom terminu, regata je uklopljena u rujanski festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta«, a u svom podnaslovu ovo natjecanje odaje počast olimpijcima iz lošinjske jedriličarske povijesti.