Ploveći hotel

Rijeku posjetio brod Queen Victoria, drugi najveći cruiser koji je ikad uplovio u naš grad

Edi Prodan

Queen Victoria je dio kompanije Cunard line/M. GRACIN

Queen Victoria je dio kompanije Cunard line/M. GRACIN

Cruiser koji je stigao ujutro, a poslijepodne otplovio prema Dubrovniku kapaciteta je dvije tisuće putnika, 900 članova posade, a dužine od čak 294 metra



RIJEKA U nedjeljno jutro, točno u osam sati na kontejnerski terminal Brajdica uplovio brod Queen Victoria. Kapaciteta dvije tisuće putnika, te s 900 članova posade, dužine od čak 294 metra to je ujedno drugi najveći cruiser koji je ikad uplovio u Rijeku. Dio je to ovogodišnjeg plana prema kojem će u Rijeku ukupno pristati 11 cruisera s deset tisuća putnika. Iako je dakako tu riječ o lijepim brojkama, značajni je to pad u odnosu na 2017. godinu kad je Rijeku posjetilo 16 cruisera. Nakon pristajanja, kako to i inače čine, djelatnici TZ-a Rijeka postavili su ispred broda svoj info punkt, ujedno organiziravši i nastup »Rožica«, hostesa Primorsko-goranske županije kao i Prvih riječkih mažoretkinja koje su pristigle goste na specifičan način pozdravile, te ih počastile domaćim specijalitetima. Naišao je tako zanimljiv, pa i svakom slučaju poseban doček na odobravanje gostiju, od kojih su mnogi odabrali razgledavanje Rijeke i Trsatskog svetišta te otoka Krka i Opatije kao svoj nedjeljni cilj.


– Svim gostima, pa tako i onima pristiglim cruiserima želimo predstaviti Rijeku, kao i Primorsko-goransku županiju u najljepšem svjetlu. Učinili smo to i ovog puta, nakon čega su se gosti s Queen Victorije otputili prema prije dogovorenim izletničkim odredištima, a veseli nas da je najveći njihov dio odabrao šetnju Rijekom, odlazak na Trsat s kojeg su se pješice spustili natrag u centar, istaknuo nam je Dino Matešić, voditelj informiranja i istraživanja tržišta u TZ-u Rijeka.


Queen Victoria je zanimljiva po još nizu detalja, pa tako i po tome da je dio kompanije Cunard line koja obilježava 178 godina postojanja, a jedina je koja još uvijek linijski povezuje Europu i Sjevernu Ameriku. Ista je to kompanija koja je u svom vlasništvu imala i legendarnu »Carpathiju«, brod koji je iz Rijeke plovio prema New Yorku, a u pomoć je priskočio i zlosretnom Titanicu. K tome, »Victoriu« je prije desetak godina sagradilo nama susjedno brodogradilište, talijanski Fincantieri, a ovaj je cruiser u Rijeku doplovio iz Venecije, što Rijeku stavlja na listu najzanimljivijih destinacija. Istina, svojevrsna je, uvjetno rečeno, mana je to da gosti koji s cruiserima doplove u Rijeku, velik dio vremena provedu izvan nje. Popularna odredišta iz luke Rijeka su NP Plitvička jezera kao i istarske destinacije. Svakako, ono što je takvim turistima vrlo zanimljivo je Trsatsko svetište koje osim po svojoj dugovječnosti, pažnju plijeni i po tome što je bilo jedno od odredišta koje je posjetio papa Ivan Pavao II.




Cruiser Queen Victoria je iz Rijeke točno u 17 sati otplovio prema Dubrovniku. Dolazak zadnjeg ovogodišnjeg cruisera očekuje se 1. studenoga, a ono što veseli je najava za 2019. godinu koja bi po svemu sudeći za takav vid turizma trebala biti rekordna. Poznato je naime kako će Rijeku posjetiti 17 cruisera s brojem putnika koji će biti – dvostruko veći od ovogdišnjeg, točnije s cruisera će nam stići 20 tisuća putnika. Cilj bi svakako bio zadržati ih u Rijeci, uključiti u takav vid izleta koji bi popularizirao i kulturu, odnosno riječku »nultu godinu«, onu u kojoj će postati i turistima iznimno zanimljiva europska prijestolnica kulture.