Specijaliteti iz Southamptona

INOVACIJE IZ COIMBRE: Podmornica za osobne potrebe i trosobna vikendica na vodi

Ivan Volarić

Kuće na vodi veličine su od 28 do 52 kvadrata

Kuće na vodi veličine su od 28 do 52 kvadrata

Portugalska tvrtka Gofriday pojavila se na najvećem britanskom sajmu nautike s dva zanimljiva proizvoda. Kuće na vodi nisu apsolutna novost, uostalom ovoga ljeta u svojoj ponudi imala ih je Marina Punat o čemu smo pisali



RIJEKA Veliki nautički sajam u Southamptonu osim standardne ponude brodova, jedrilica i nautičke opreme nudi i neke posebnosti. Kao što je na primjer osobna podmornica ili “floating home” – u slobodnom prijevodu “kuća na vodi”. Nije nešto što je potpuna novost na tržištu, uostalom ovoga ljeta Marina Punat imala je u svojoj ponudi apartman na moru (dnevni najam se kretao u rasponu od 140 do 280 eura). I dok puntarske apartmane na moru proizvodi jedna slovenska tvrtka u Southamptonu je svoju viziju kuće ili vikendice na vodi izložila portugalska tvrtka simboličnog imena Gofriday u kojoj svoje znanje pokušava materijalizirati skupina stručnjaka proizašlih iz Sveučilišta u Coimbri.



Njihova kuća je, tvrde u svojim materijalima, zamišljena kao vikendica za obitelj ili skupinu prijatelja koji će se otisnuti negdje na sredinu nekoga jezera i prepustiti užicima kao što su veslanje, jedrenje, ribolov… S druge strane moguće ju je privezati i koristiti kao klasičnu vikendicu ili kući na obali jezera. Pitanje je naravno kako u Hrvatskoj zadovoljiti pravne okvire, odnosno postoji li neka zakonska regulativa koja se bavi plutajućim kućama na jezerima. Puntarski primjer je drugačiji budući da se radi o klasičnom vezu kao za bilo koji brod. Pretpostavka je ipak da su ove kuće zbog svojih skromnih plovnih mogućnosti zamišljene u prvom redu kao stacionarni objekti uz obale ili povremeni plovni objekti po mirnim vodama. 





Portugalske kućice smještene su na platforme dužine od 10 do 18 metara, visine do šest metara, vodena linija je duga od 7 do 15 metara, gaz je četiri metra, a sam stambeni prostor moguće je razviti od 28 do 52 kvadratna metra, odnosno moguće je dobiti maksimalno tri spavaće sobe. Kažu ambiciozni Portgualci da je kuću zajedno s namještajem (uređenom kuhinjom, roštiljem, grijanjem…) moguće smjestiti u dva kontenjera i prevesti bilo gdje na svijetu. Vrlo bitno je naglasiti da je opremljena solarnim ćelijama, dakle može zadovoljiti najmanje 80 posto svojih potreba za energijom, odnosno sto posto ukoliko se koristi više od šest mjeseci godišnje. Što se pogona tiče koristiti dva vanbrodska motora male kubikaže, koja su dovoljna za plov mirnim vodama – jezerima. Pogledajte i sami kako izgleda portugalska vizija romantične kuće na vodi.


  



 Gofriday se osim projekta plutajuće kuće na najvećem britanskom sajmu pojavio i sa svojim projektom podmornice za osobne potrebe. Riječ je o podmornici za dvije osobe (pilot i putnik), koja je namijenjena za istraživačke poduhvate do 300 metara pod morem. Autonomija rada je osam sati.