Svjedok havarije

Hrvatski pomorac ovjekovječio sudar brodova na sidrištu u Singapuru

P. N.



Hrvatski pomorac iz Splita Joko Zindović svjedočio je sudaru dvaju brodova na sidrištu ispred Singapura, piše portal morski.hr. Sa svojim kontejnerskim brodom “ALS Flora” bio je udaljen tek nekoliko stotina metara od havarije u kojoj, prema prvim podacima, na svu sreću nema stradalih.


– U ranu zoru nedjelje, indonezijski brod za rasute terete ili bulk carrier “Anthea” u pokušaju sidrenja udario je u usidreni polagač kabela, “Star Centurion” koji plovi pod zastavom Vanuatua. Udareni “Centurion” odmah je dobio prodor mora i 22 člana posade su napustili brod. No kad su krenuli lajbotom na susjedni brod, otkrili su da im ne radi motor i prevrnuo se odmah po transferu. Uzbudljivo jutro – priča Joko Zindović koji je nakon spašavanja snimio prevrnuta plovila za spašavanje.





– Asistenciju su imali sa svjetionika Hobsburgh koji je u neposrednoj blizini i broda koji ih je udario. Posada s “Anthee” ih je prihvatila sa svojim lajbotom. “Star Centurion” upravo tone uslijed prodora vode u cargo hold no.5, a zasad nema naznaka o ekološkoj katastrofi iako uvijek postoji opasnost od izlijevanja nafte i ulja – dodaje.


Prema Zindovićevim riječima, havarija se dogodila u vrijeme potpune bonace. Prema posljednjim informacijama i bulk “Anthea” morao se skloniti unutar singapurskih voda jer mu je trup pri sudaru također oštećen.